Influencers oavlönade barn i sina sociala kanaler

Influencers oavlönade barn i sina sociala kanaler

Att få barn som Influencer idag i Sverige kan innebära denne börjar tjäna betydligt mer pengar. Intresset för familjeliv är stort i sociala medier och går hem hos dom svenska hemmen. Enligt forskare så är barn effektiva komponenter i att bygga varumärke och kan skapa starka känslomässiga band och intresse hos följarna för att sälja in reklambudskap, något annonsörerna nappat på. 

Influencers vardag berättar om alla möjliga prylar för barnfamiljen och barnen är ofta i bakgrunden. Idag går alla pengarna till influencers och barnet deltagande reglerat att dom ska ta del av inkomsten.

I Frankrike i oktober 2020 så stiftades en ny lag om som reglerar barns rättigheter i sina föräldrars sociala medie-kanaler. Barnen bidrar till ökad inkomst hos sina föräldrar men får ofta inte ta del av inkomsten utan arbetar oavlönat, många gånger utan sin vetskap.

Lukrativa reklamintäkter 

Att influencer inkluderar sina barn i sin affärsverksamhet är mer regel än undantag för kvinnliga influencers. Tyvärr så pratade det inte så mycket om barnens rättigheter det har gjort sociala medier till en gråzon. 

Jacob Liebermann uttalat sig i en post på sin instagram att han är oerhört engagerad i frågan om hur barn medverkan i föräldrarnas sociala kanaler. Han var tidigare en del av karusellen men nu fått en annan tänkesätt. Idag är hans barn en av Sveriges kändaste barn tack. 

Nyligen skrev han en opinion artikel i Resume

:När tänker politiker och myndigheter stoppa det oavlönade barnarbetet?

“Barn är oemotståndligt söta och gör roliga saker. “Det vet vi alla. Och ingen vet det bättre än influencers som använder sina egna barn för att skaffa följare och tjäna miljoner. Ni känner kanske inte till mig, men min son är idag Sveriges kanske mest kända barn. Inte en krona av de många miljoner som han drar in har min son rätt till när han blir vuxen. Detta måste ändras, skriver Jacob Liebermann som har en son tillsammans med influencern Margaux Dietz.” 

Han tycker att det inte kan vara rimligt att barn ska kunna utnyttjas utan att ens garanteras någon form av ekonomisk kompensation som hjälper dom i dess framtida, vuxna liv.

Det är lukrativt med barn. Men barnens rättigheter talas det ingenting om.

—  Rebecca Weidmo Uvell

 

Expressen skrev en artikel “Svenska influencers tjänar miljoner tack vare sina barn” december 2020.

Frankrikes lag som reglerar barns  i föräldrars sociala medier

I Frankrike är det en lag som reglerar barns rättigheter i sina föräldrars sociala medie-kanaler, en lag som stiftades i oktober 2020. Lagen säger att föräldrar som anses utnyttja sina barns kan dömas till  5 års fängelse och 800 000 kronor i böter. Del av inkomster som genereras med hjälp av barnet deltagande på nätaktiviteterna ska sättas in på ett konto som är låst till dess att barnet är myndigt. 

Föräldrarna måste söka tillstånd hos lokala myndigheter och barns löner på över 10 000 kronor ska skattedeklareras. Det är även reglerat med antal timmar med ett tag på 10 timmars videoinspelning i veckan och och nattarbete är förbjudet. Allt för att försäkra att skolgången sköts och det ska löpande rapportera antalet timmar.

Utöver det så ska barn när som helst få ångra sig och be plattformar som Tik Tok och Youtube att ta ner materialet.

Svenska politiker öppnar för lagstiftning som stoppar influencers att tjäna pengar på sina barn. Lagen som hindrar barnarbete är världsunik och i Sverige ser en majoritet av riksdagenpartierna positivt på initiativet och stänger inte dörren för en svensk version av lagen enligt GP.

– Jag vill se en utredning som tittar närmare på hur barns exponering på sociala medier i arbetssyfte kan regleras, säger riksdagsledamoten Lawen Redar (S).

Vad tycker du? Borde det komma en svensk version av den franska lagen?

Källor: https://www.resume.se/alla-nyheter/morgonsvepet/svenska-politiker-oppnar-for-lagstiftning-som-stoppar-influencers-att-tjana-pengar-pa-sina-barn/

https://www.resume.se/alla-nyheter/morgonsvepet/svenska-politiker-oppnar-for-lagstiftning-som-stoppar-influencers-att-tjana-pengar-pa-sina-barn/

https://www.svd.se/foraldrar-som-utnyttjar-sina-barn-som-influencers-kan-fa-fangelse

Lägg till din kommentar