Hur tidigt kan man göra ett graviditetstest?

Hur tidigt kan man göra ett graviditetstest?

Funderar du på om du möjligtvis kan vara gravid? Är mensen sen och du börjar bli nyfiken på om något växer i dig? Nu kan det vara dags att ta reda på om du har rätt. Hur tidigt kan man egentligen göra ett graviditetstest och hur pålitligt är svaret? I denna artikel kommer du få svaren du funderat på. 

Hur tidigt kan man ta ett graviditetstest?

Hur tidigt ett positivt resultat kan visas på stickan är väldigt individuellt för kvinnor emellan. Det kan också variera från graviditet till graviditet. Chansen att få ett positivt graviditetstest är större om du väntar närmre den förväntade menstruationsdagen. Kom ihåg att menstruations cyklar kan variera i längd och att du omedvetet kan testa för tidigt. Om du inte är riktig säker på när din mens ska komma bör du ta ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat samlag / insemination eller IVF. Utslaget du får efter denna tid kan du lita på. Tar du ett test för tidigt kan det vara så att hormonnivåerna har inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar.

Varför ska man vänta med att ta ett graviditetstest?

Du bör vänta par veckor med att ta ditt graviditetstest just för att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt. Om du testar för tidigt kan du få ett falsk negativt svar, även fast du är gravid. Detta beror på att hormonet HcG inte har stigit så mycket att det kan ge utslag. Om du fortfarande inte har fått din mens på din beräknade dag kan du vänta en vecka och därefter ta ett nytt test.

Hur ser ett positivt graviditetstest ut?

Visst är det fantastiskt att se det där andra strecket krypa fram? Många kvinnor tror knappt sina ögon när det bildas ett andra streck. Vissa positiva graviditetstest ser väldigt olika ut. Vissa är väldigt svaga, medans vissa visar tydligt ett andra streck. Det finns också graviditetstest på marknaden med veckoindikator. Det framgår då hur länge du varit gravid. 

Positiva graviditetstest bilder:

Källa: babyplan

Läs mer:

Lägg till din kommentar