När gör man det första ultraljudet?

När gör man det första ultraljudet?

Du som läser detta är förmodligen gravid, stort grattis till dig. Eller du kanske den blivande föräldern som läser? I vilket fall vill säkert du / ni veta när det första ultraljudet kommer att ske. När gör man det första ultraljudet då? I denna artikel kommer du få svaret.

Börja med att ta kontakt med en Barnmorskemottagning för att berätta om det positiva beskedet och att ni gärna vill komma för ultraljud. Barnmorskan kommer då att vilja ha ett inskrivningssamtal med dig som kommer att bära barnet. Den andra föräldern är såklart också välkommen.  Nu i Coronatider kan det vara andra regler. Kolla detta med din mottagning. 

Tidigt ultraljud 

Vissa önskar göra ett så kallat tidigt ultraljud innan själva inskrivnings mötet. Önskan om att göra ett tidigt ultraljud från vecka 7 kan bero på många saker. Det kan ibland handla om att man vill bekräfta en graviditet. Men det kan också handla om att man gjort en IVF eller insemination och att kliniken som utförde behandlingen vill veta hur det gått för dig. Om du fått en blödning tidigt kan du också ha önskan om att göra ett tidigt ultraljud. 

Vaginalt ultraljud

I dem första veckorna av graviditeten är fostret för litet för att synas bra genom magen och via ett “vanligt ultraljud”. Det är då vanligare att man via slidan gör ett vaginalt ultraljud. Man kan säga att denna typ av ultraljud påminner om en gynekologisk undersökning. 

När sker det första ultraljudet? 

Enligt 1177 erbjudas alla gravida ultraljud någon gång mellan vecka 18 och 20. När och hur många ultraljud som erbjuds är olika inom olika landsting och regioner och på olika barnmorskemottagningar. Väljer man alltså inte att göra ett tidigt ultraljud så sker det alltså mellan dessa veckor.

Bildkälla: Pexles

Läs mer: Bra appar att ledda ner när man är gravid

Lägg till din kommentar