Vad gör man på ett inskrivningssamtal hos barnmorskan?

Vad gör man på ett inskrivningssamtal hos barnmorskan?

Vad gör man egentligen på ett inskrivningssamtal hos barnmorskan? Gör man ultraljud eller är det enbart ett möte med sin barnmorska? Det är många som faktiskt undrar hur ett inskrivningssamtal går till. I denna artikel kommer du att få svar på hur första mötet med barnmorskan går till.

Någon gång mellan vecka 6 och 9 kommer du att besöka barnmorskan för ett så kallat inskrivningssamtal. Du som bär barnet kommer att få fylla i en hälsodeklaration tillsammans med barnmorskan. Här ställs frågor om din hälsa, livsstil eventuella sjudomar, mediciner och ditt arbete. En eventuell partner är mer än välkommen att delta på detta första möte. Under pandemitider kan annat gälla. Kolla upp detta med din barnmorska. Detta första besök kommer att vara fokus på fostret i magen och hur du som bärande kan påverka din graviditet. Du kommer att få tips på bra kost och eventuella kosttillskott som kan vara bra för dig under graviditeten.

Vad händer på det första besöket hos barnmorskan?

Under inskrivningssamtalet kommer också prover att tas. Prover som blodtryck, urinprov och blodprov. Även vikten och längden kontrolleras av barnmorskan. Ni kommer också att planera in kommande besök och boka tider för nästa ultraljud och eventuellt ett KUB-test.

Många gravida har en lista på frågor som dem har burit med sig sedan de plussade. Många tycker att det känns tryckt att i lugn och ro få diskutera dessa frågor med sin barnmorska. Under inskrivningen träffar du oftast den barnmorska som kommer att följa dig under hela din graviditet.

Gör man ett ultraljud på inskrivningssamtalet med barnmorskan?

Nej. Under inskrivningssamtalet hos barnmorskan gör man vanligtvis inget ultraljud.

Om man väljer ett så kallat tidigt vaginalt ultraljud sker detta innan och omkring vecka 7.

I vecka 12-13 gör man KUB- testet som är ett kombinerat ultraljud och blodprov. KUB-testet gör man bara om man vill.

I vecka 18-20 är det ett rutinultraljud som utförs och senare i graviditeten kan man också göra ett så kallat tillväxtultraljud.

Läs mer: När gör man det första ultraljudet?

Lägg till din kommentar