När känner man bebisen första sparkar i magen?

När känner man bebisen första sparkar i magen?

Har du också funderat på när bör känna bebisens första sparkar i magen? Vi svarar på allt och lite till om dina funderingar i detta inlägg. Var inte orolig, alla blivande mammor känner sparkar olika tidigt.

När känner man bebisen första sparkar i magen?

Man kan känna bebisen sparka så tidigt som i vecka 15 till 16. Men det är såklart individuellt. De flesta kvinnor känner fosterrörelser omkring vecka 18 till 20. Vissa gravida känner inte fosterrörelser förens senare i graviditeten och detta är lika normalt det. Att känna bebisens rörelser senare i graviditeten kan bero på att moderkakan ligger i framvägg. Fråga din barnmorska om du är osäker. Vissa förstagångsmammor kan också känna rörelser betydligt senare om man jämför med kvinnor som varit gravida tidigare.

Hur känns de första sparkarna?

Dem flesta kvinnor beskriver känslan av de första sparkarna som små ryckningar, eller fiskstim. Detta är också så olika. De kraftigare sparkarna som man kan tyda på utsidan brukar inte komma förens efter vecka 25, men detta är också olika. Vissa upplever inte denna typen av sparkar alls.

Att inte känna fosterrörelser

Om du upplever att fosterrörelserna har lugnat sig eller avtagit ska du inte dra dig med att kontakta din barnmorska eller förlossningen. Rörelserna i magen ska inte minska eller avta. Det är en ständig oro, men försök att inte stress upp dig. Prova med att väcka bebisen med mina tips.

Gör väcknings försök av bebis i magen
Upplever du att bebisen lugnat sig i magen och du känner oro kring det så kan du själv göra så kallade “väcknings försök”. Testa detta:

  • Drick ett iskallt glas vatten
  • Butta lite försiktigt på magen
  • Ät glass!
  • Lägg dig på vänster sida och andas ut

… Skulle något av dessa försök inte fungera bör du kontakta sjukhuset direkt. Oftast är det ingen fara, men det är alltid bra att kolla upp.

Lägg till din kommentar