Menstruation efter en graviditet

Menstruation efter en graviditet

I denna bloggpost tänker vi på Modernafamiljer prata lite kring blödning efter graviditet och när man kan övergå till mensskydd som man har invärtes.

Efter förlossningen är det inte ovanligt att uppleva blödningar och lochia även några veckor efter förlossningen. Det är något som att ha en mycket lång menstruation, eftersom denna blödning, kallas efter förlossningen kallas för avslag innehåller blod, slem och vävnad från livmodern där moderkakan fästes.

Du kommer att lämna sjukhuset med några kraftiga bindor för att hantera denna blödning, och även om du kan bli frestad att använda en menskopp så borde du inte göra det ännu. Din intima anatomi kommer att vara öm, svullen och kommer att behöva tid för att återhämta sig innan du för in något i slidan, så det betyder inga koppar (och inget sex) förrän du har läkt ordentligt och din vårdgivare ger dig tummen upp.

Hur länge ska jag vänta innan jag använder min menskopp?

Din blödning bör avta cirka sex veckor efter födseln och sedan är det dags att träffa din läkare för efterkontroll. Oavsett om du födde vaginalt eller via kejsarsnitt så kommer din läkare att kontrollera varje aspekt av din återhämtning – både fysisk och känslomässig.

Det här är den perfekta tiden att fråga om du kan börja använda en kopp eller ha sex igen, samt om du kan börja göra dina Kegel-övningar efter förlossningen. Vissa kvinnor kommer att läka snabbare än andra så det är viktigt att vänta på din barnmorska ger ditt ett godkännande. Har du sen valt att amma så kanske din mens inte dyker upp på ett tag. Detta beror på hormon fluktuationer efter födseln, särskilt den drastiska minskningen av östrogen och progesteron som gör plats för amnings hormonet prolaktin.

Prolaktin dämpar faktiskt östrogennivåerna som bromsar både ägglossningen och din menstruationscykel. Så ju mer konsekvent och ofta du ammar, desto senare kommer din mens tillbaka efter förlossningen.

Kan jag ha menskopp efter graviditeten?

 Det korta svaret är ja, men på grund av graviditetens komplexitet är det viktigt att vänta tills din efterkontroll och din läkares godkännande innan du använder en menskopp efter graviditet.

Menskopp kommer i olika storlekar och är designade för att möta olika behov baserat på din kropp, om du har fått barn eller inte, vilken typ av förlossning du haft och hur stark eller svag din bäckenbotten är. Så om du upplever läckage med din kopp efter födseln, kanske du vill överväga att testa en större menskopp. 

Om du har fött barn via kejsarsnitt är det viktigt att tänka på att graviditeten fortfarande tar vägen för dina bäckenbottenmuskler, så det är möjligt att din kropp nu kanske passar bättre för storlek more.

Lägg till din kommentar