Så får du ditt barn att dricka mer vatten

Så får du ditt barn att dricka mer vatten

Att få barn att dricka mer vatten är en viktig del av att säkerställa deras hälsa och välbefinnande. Här är några tips som kan hjälpa dig att uppmuntra ditt barn att dricka mer vatten, inklusive fördelarna med att erbjuda filtrerat vatten och att ha en vattenkanna på bordet vid middagen:

 1. Erbjud filtrerat vatten: Ett bra sätt att göra vatten mer lockande för ditt barn är att erbjuda filtrerat vatten. Berätta för dem om fördelarna med filtrering, som att det tar bort oönskade smaker och föroreningar från vattnet, vilket gör det renare och godare att dricka. Du kan också involvera ditt barn i processen att fylla på vattenfiltret eller byta filter, vilket kan göra det till en rolig aktivitet. Här finner du Vattenfiltreringskannor
 2. Ha en Vattenkanna på bordet vid middagen: Placera en vattenkanna på middagsbordet för att göra det enklare för ditt barn att dricka vatten under måltiden. När vattnet är nära till hands, är det mer sannolikt att de kommer att ta några klunkar. Det kan också bli en vana att alltid ha vatten tillgängligt vid middagen, vilket främjar en hälsosam vattenkonsumtion.
 3. Använd Färgglada drickglas eller flaskor: För yngre barn kan färgglada drickglas eller vattenflaskor vara lockande. Barn gillar ofta att dricka från saker som är roliga och visuellt tilltalande. Välj glas eller flaskor med deras favoritfärger eller karaktärer för att göra vattenkonsumtionen mer engagerande.
 4. Skapa en vattendrickningsrutin: Etablera en vattendrickningsrutin för ditt barn. Påminn dem att dricka vatten regelbundet under dagen, som när de vaknar på morgonen, före och efter skolan, och innan de går och lägger sig på kvällen. En rutin kan hjälpa till att skapa sunda vanor och säkerställa tillräcklig hydrering.
 5. Var en förebild: Ditt barn är mer benäget att dricka vatten om de ser att du också gör det. Var en förebild genom att själv välja vatten som din dryck. Du kan till och med göra det till en familjeaktivitet genom att dricka vatten tillsammans.
 6. Gör vatten roligt: Gör vattenintag till en rolig och positiv upplevelse för ditt barn. Du kan lägga till en skiva citron eller lime för smaksättning, eller skapa “vattenprovningar” där ditt barn får prova olika typer av vatten, inklusive filtrerat vatten, kranvatten och källvatten, och bedöma deras smaker tillsammans.
 7. Belöna hälsosamma vanor: Belöna ditt barn för att välja vatten och ha hälsosamma dryckesvanor. Det behöver inte vara något stort – en positiv förstärkning som beröm eller ett litet privilegium kan uppmuntra dem att fortsätta dricka mer vatten.
 8. Var medveten om vattenbehovet: Kom ihåg att barns vattenbehov varierar beroende på ålder, aktivitetsnivå och väderförhållanden. Håll koll på ditt barns behov och se till att de får tillräckligt med vätska under dagen.
 9. Kolsyra vattnet:
  Varför inte kolsyra vattnet, det kan ibland upplevas mera “gott” och roligt att dricka!
 10. Smaksätt vattnet:
  Använd bär och frukter för få vattnet att smaka något!

Många barn kan ha svårt att uppskatta smaken av vatten

Många barn kan ha svårt att uppskatta smaken av vatten, särskilt när de är vana vid sötare drycker som juice eller läsk. Det finns flera faktorer som kan bidra till att barn tycker att vatten inte smakar gott:

1. Smakpreferenser utvecklas: Barn har känsligare smaklökar än vuxna, och deras smakpreferenser är under utveckling. De kan vara mer mottagliga för sötma och mindre toleranta för det neutrala eller ibland något metalliska smaken av kranvatten.

2. Vana vid söta drycker: Om barnet är vane vid att dricka sockerrika drycker som läsk eller saft, kan det vara svårt för dem att uppskatta den milda smaken av vatten. Dessa sötare drycker ger en kraftig smakupplevelse som kan överträffa vattnets neutrala smak.

3. Marknadsföring av andra drycker: Marknadsföring och reklam för sockerrika drycker riktar sig ofta mot barn, vilket kan göra dem mer benägna att föredra dessa drycker över vatten.

4. Kylan eller temperaturen: Vissa barn kan ogilla kallt vatten, särskilt om det är för kallt. Det kan vara mer bekvämt att dricka vatten vid rumstemperatur om barnet är känsligt för kyla.

Så hur kan du hjälpa ditt barn att uppskatta vatten mer?

– Gradvis övergång: Om ditt barn är vane vid sötare drycker, kan du gradvis minska mängden av dessa drycker och introducera mer vatten i deras kost. Börja med att späda ut saften med vatten och öka gradvis andelen vatten.

– Tillsätt smak: Du kan experimentera med att tillsätta naturliga smaker till vattnet för att göra det mer lockande. Ett par skivor citron eller lime, några bär eller en gurkskiva kan ge vattnet en mild smaksättning som kan vara mer tilltalande för barn.

– Använd roliga flaskor och glas: Investera i roliga och färgglada drickglas eller vattenflaskor med barnets favoritkaraktärer. Det visuella elementet kan göra det mer spännande att dricka vatten.

– Var en förebild: Visa att du själv uppskattar att dricka vatten. Barn lär sig mycket genom att observera sina föräldrar, så om de ser dig göra hälsosamma val, är de mer benägna att följa efter.

– Vattenprovningar: Skapa en kul aktivitet genom att ordna “vattenprovningar” där barnet får smaka på olika vattenkällor, inklusive filtrerat vatten, kranvatten och källvatten. De kan få möjlighet att jämföra smaker och välja sina favoriter.

Här är några allmänna riktlinjer för hur mycket vatten barn bör dricka:

Att hjälpa ditt barn att utveckla en smak för vatten kan ta tid, så var tålmodig och uppmuntrande. Det viktigaste är att skapa en hälsosam och hållbar vattenkonsumtionsvana som gynnar deras övergripande hälsa. Barns vattenbehov varierar beroende på ålder, aktivitetsnivå och väderförhållanden.

 1. Spädbarn (0-6 månader): Spädbarn som ammas eller får modersmjölkersättning får vanligtvis tillräckligt med vätska från bröstmjölken eller formulan. Det är viktigt att följa barnläkarens rekommendationer för att säkerställa att spädbarnet får tillräckligt med vätska.
 2. Barn (6 månader till 1 år): Efter att ha introducerat fasta livsmedel kan barnet börja med små mängder vatten, särskilt vid måltider och när det är varmt. Det är viktigt att inte ersätta bröstmjölk eller modersmjölkersättning med vatten under detta stadium.
 3. Förskolebarn (1-3 år): Förskolebarn bör dricka cirka 4-5 koppar vatten per dag, vilket motsvarar cirka 800-1000 ml. Det är också en bra idé att erbjuda små mängder vatten mellan måltider och vid behov, särskilt om de är aktiva eller svettas.
 4. Förskole- och skolbarn (4-8 år): Barn i åldern 4-8 år bör dricka cirka 5-7 koppar vatten per dag, vilket motsvarar cirka 1000-1400 ml. Det är viktigt att uppmuntra dem att dricka regelbundet, särskilt om de är engagerade i fysisk aktivitet.
 5. Äldre barn (9-13 år och tonåringar): Äldre barn och tonåringar bör sträva efter att dricka 8-10 koppar vatten per dag, vilket motsvarar cirka 1600-2000 ml eller mer, beroende på deras aktivitetsnivå och klimatförhållanden.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa är generella riktlinjer och att individuella behov kan variera. Det bästa sättet att säkerställa att ett barn får tillräckligt med vätska är att vara medveten om deras törstsignaler och se till att de har tillgång till vatten när de behöver det. Under varma sommardagar eller vid intensiv fysisk aktivitet kan behovet av vätska vara högre, och det är viktigt att vara extra uppmärksam på att hålla barnet hydrerat.

Slutligen är det alltid en bra idé att konsultera med barnläkaren eller en hälsoexpert om du är osäker på ditt barns specifika vattenbehov, särskilt om de har några särskilda hälsoproblem eller medicinska tillstånd.

Genom att erbjuda filtrerat vatten och ha en vattenkanna tillgänglig vid middagen, tillsammans med de ovanstående tipsen, kan du göra vatten mer attraktivt och uppmuntra ditt barn att utveckla sunda hydreringsvanor som kommer att gynna deras hälsa på lång sikt.

Lägg till din kommentar