Så kan du effektivisera tvättningen när du har familj

Så kan du effektivisera tvättningen när du har familj

Att effektivisera tvättningen när man har flera barn kan vara en utmaning, eftersom tvätten snabbt kan staplas upp. Genom att följa dessa tips kan du förhoppningsvis göra tvättprocessen mer hanterbar när du har flera barn och minska stressen som kan vara förknippad med en stor tvättmängd.

Här är några tips som kan hjälpa dig att hantera tvättningen mer effektivt:

 1. Skapa ett schema: Bestäm fasta tvätt- och torktider i veckan. Detta hjälper dig att hålla kontroll över tvättmängden och förhindra att det blir överväldigande.
 2. Sortera vid källan: Placera tvättkorgar eller tunnor i barnens rum och uppmana dem att sortera sina smutskläder direkt i rätt korg. Detta sparar tid när du börjar tvätta.
 3. Förbered kläderna: Be barnen att ta bort eventuella föremål från fickorna och vänd kläderna rätt när de lägger dem i tvättkorgen. Detta sparar tid när du sorterar tvätten.
 4. Använd en effektiv tvättmaskin: Om möjligt, investera i en tvättmaskin med större kapacitet så att du kan tvätta fler kläder samtidigt. Maskiner med snabba tvättprogram kan också vara praktiska.
 5. Använd rätt tvättmedel: Välj ett bra tvättmedel som fungerar effektivt, även vid lägre temperaturer. Det kan hjälpa dig att minska energiförbrukningen och förlänga livslängden på kläderna.
 6. Lär barnen att hjälpa till: Även små barn kan delta i tvättprocessen genom att hjälpa till med enkla uppgifter som att sortera och vika kläderna. Det är en bra möjlighet att lära dem ansvar och organisering.
 7. Tvätta i omgångar: Om du har tillräckligt med tvättmaskiner, kan du tvätta flera omgångar samtidigt. Detta kan spara mycket tid, särskilt om du har olika färger eller typer av tvätt.
 8. Håll kläderna organiserade: När tvätten är klar, organisera den i separata korgar eller högar för varje familjemedlem. Detta gör det enklare att lämna tillbaka kläderna till rätt person.
 9. Använd torktumlaren effektivt: Om du använder en torktumlare, se till att du inte överfyller den, eftersom detta kan förlänga torktiden. Rengör också filtret regelbundet för att bibehålla effektiviteten.
 10. Planera för lappning och reparation: Om du har barn som leker utomhus mycket, se till att ha nödvändiga material för att lappa eller reparera kläder som blir skadade. Detta kan förlänga livslängden på kläderna och minska behovet av att köpa nytt.
 11. Ha fler tvättmaskiner
  Om du har tvättmaskin hemma, införskaffa fler tvättmaskiner och gärna smarta tvättmaskiner som du kan förprogramera via en app.
 12. Köp kläder som är lätta att matcha
  Genom att faktiskt från början köpa kläder som matchar enkelt med varandra behöver du inte hela tiden tvätta då dina barn har en bra basgarderob. Plocka även undan kläder som inte är rätt säsong så att dessa kläder inte används av misstag. Ett tips är att köpa enfärgade kläder som du även kan färga om dom blir dassiga i färgen och du kan även noppra kläder. Med enfärgade kläder kan dom även enkelt ärvas av syskon och då är det värt att köpa kläder av god kvalitet.

Effektivisera strykningen med en klädångare

En klädångare är en praktisk apparat som använder ånga för att effektivt ta bort rynkor och fräscha upp kläder utan behovet av att använda ett traditionellt strykjärn eller tvätta kläderna. Denna typ av maskin är särskilt användbar när du behöver snabbt fixa kläderna och inte har tid eller lust att stryka dem.

Fördelarna med att använda en klädångare inkluderar:

 1. Tidsbesparing: Klädångare är snabba och effektiva. Du kan snabbt behandla flera plagg på kort tid.
 2. Skonsamhet: Ångan är vanligtvis skonsam mot olika typer av material, inklusive känsliga och ömtåliga tyger, som siden och ull, som kan skadas av höga värmeinställningar på ett strykjärn.
 3. Enkelhet: Det är enkelt att använda en klädångare. Du fyller bara på vatten, låter maskinen värma upp, och sedan använder du ångan för att räta ut rynkor.
 4. Mångsidighet: Förutom kläder kan du också använda klädångare för att fräscha upp gardiner, möbeltyger och andra textilier i hemmet.

Slutligen, börja tidigt att lära barnen klädvård. Lär sig barnen att vara försiktiga med sina kläder och att undvika onödig smuts och fläckar. Men i slutändan är det viktigt att komma ihåg att barnkläder är avsedda att användas och lekas i. En viss grad av slitage är normalt, och det är en del av barnens upplevelse och utveckling.

Lägg till din kommentar