Så kan du få ditt barn att bli mer aktivt och må bättre

Så kan du få ditt barn att bli mer aktivt och må bättre

Idag är det allt för många barn som inte är tillräckligt aktiva och forskning visar att barn som rör på sig, mår bättre och får mer positiv självuppfattning. Fysisk aktivitet påverkar även hjärnan när det gäller: koncentration, mående, sömn och mycket mer. Men tyvärr så finns det idag alldeles för många stillasittande aktiviteter som lockar mer i barnens vardag. I denna artikel kommer vi ge goda tips om hur du kan få in mer rörelseglädje i ditt barns liv.

Enligt Folkhälsoinstitutets senaste rapport rör sig sex av sju skolbarn för lite och för barn och unga bör i genomsnitt vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter per dag, på en måttlig till hög intensitet som ger ökad puls och andning. 

Inaktivitet påverkar barn mående negativt


Det är nödvändigt att barn rör på sig, för det som händer när barn inte rör på sig tillräckligt är att dom får sämre styrka i skelettet och risken för andra sjukdomar ökar, säger sjukgymnasten Sofia Ryman Augustsson till Expressen.

“Effekten ser vi inte nu utan först om 30-50 år. Har man inte byggt upp skelettet som ung ökar risken för fallskador och en större risk för frakturer. Utöver det ökar även risken för välfärdssjukdomar.”- Sofia Ryman

En del barn får in en del rörelse ute på skolgården där dom leker och springer runt. Men efter skoltiden, förskoletiden så är det många barn som inte aktiverar sig och väljer istället att sitta framför paddan eller tv:n resterande tid av dagen.

Hur kan man som förälder få sina barn mer aktiva?

Du som förälder kan behöva ta dig tiden och se över vilka typer av aktiviteter som skulle kunna bidra till att ditt barn rör sig mer. Vad tycker barnet om att göra eller skulle vilja testa på? Vissa sporter kan vara dyra för många barnfamiljer att bekosta, men det finns som tur är ofta olika aktiviteter som barn kan delta som inte kostar men som du som förälder behöver föreslår för dom. Yngre barn sitter ofta inte och Googlar på roliga aktiviteter att hitta på. Ett tips är att som förälder se över vilka aktiviteter din kommunen erbjuder. Det finns ofta olika kostnadsfria aktiviteter och speciellt under loven.  Du kan ta ditt med ditt barn på aktiviteter som exempelvis besöka Younp och hoppa studsmatta, klätterväggar, badhus med mera.

Bor du och din familj i villa så finns det möjligheter att skapa extra aktivitet i er trädgården med hjälp av en egen studsmatta, klättringsramar, gungor med mera. Här finner du många tips som för dig som söker mer aktiv lek för dina barn. Bor er familj i en lägenhet, så behöver ni ta er ut, varför inte följa med dina barn till en lekpark? All leka i en lekpark är en aktivitet som ofta uppskattas barn och där finns ofta bänkar där du som förälder kan sitta och dricka kaffe tillsammans med andra föräldrar som är i parken med sina barn. Men försök att visa att du också tycker det är roligt att gå till parken  och var aktiv så att dina barn inte känner dåligt samvete att du bara sitter där och har tråkigt medans dom leker. Njut av den friska luften som gör dig gott istället!

Försök att smyga in rörelse i vardagen för dina barn
Det kan vara något så enkelt att ni går ut och går på söndagar tillsammans. Små förändringar kan göra stor skillnad för hälsa och välmående. Se även över hur mycket du som förälder är fysisk aktiv, du inspirerar dina barn. Är du en person som inte rör dig då är det vad dina barn lär sig av. När föräldrar själva deltar och gör saker tillsammans med sina barn blir rörelse roligt och mer inspirerande.

Regler kan behövas för skapa mer aktivt liv för barn

Ibland kan du behöva sätta upp regler om skärmtid, aktivet med mera.  Det är också viktigt, åter igen, att tänka på hur man själv agerar som förebild. För goda tips kan du även spana in Generation Pep som arbetar för barn och ungas hälsa. Även boken Hjärnstark junior som riktar sig till barn 9–13 år kan vara en bra bok att ge till ditt barn. Boken är en omarbetad och nyskriven version av bästsäljaren Hjärnstark som berättar om vikten av fysisk aktivitet är viktigt för alla människor, men framför allt för barn.

Varför inte skapa en Bucket list för dig och dina barn med roliga aktiviteter ni kan hitta på?

Källor:

https://www.expressen.se/kvallsposten/expertens-varning-stillasittande-barn-ger-problem-om-30-ar/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/fysisk-aktivitet-och-matvanor/rekommendationer-for-fysisk-aktivitet-och-stillasittande/

 

 

 

Lägg till din kommentar