Skorv hos bebis

Skorv hos bebis

I denna artikel ska vi prata om skorv hos spädbarn. Vad är skorv, vad beror det på och hur behandlar man det på bästa sätt? Vi besvarar de vanligaste frågotna om ämnet. Skorv är väldigt vanligt hos små barn och är inget farligt. Men det kan vara nog så besvärande. 

Vad är skorv?

Skorv hos spädbarn visas oftast under de första månaderna i form av gula, vita, bruna och feta mjäll. Det uppstår som flagor i olika storlekar i hårborren. Ibland kan huden under skroven vara röd och irriterad. Skorv är som sagt inget farligt och går att behandla med enkla medel som finns att köpa på apoteket. Skorv kan uppfattas som att hygienen är bristande, men oftast har det inget med barnets hygien att göra. Vem som helst kan drabbas av skorv. Skorv kan även spridas till ansiktet, pannan, amrvecken eller i rumpan. Skorv kan lätt blandas ihop med spädbarnseksem som oftast uppkommer vid blöjregionen.

Varför får bebisar skorv?

Än så länge är orsaken till skorv okänd. Senare forskning visar att skrov kan bero på brist på fett i huden. Men det kan även bero på en typ av svamp som normalt finns på huden men i större mängd hos små barn som drabbas av skorv. Skorv försvinner oftast av sig själv och uppkommer när barnet är några månader. Ibland kan besvären dröja sig kvar längre och vissa har problem med skrov framåt 6-9 månaders ålder.

Hur kan man behandla skorv?

Återfukta huden! Rekomendeationerna säger att man på kvällen vid sänggånde ska smörja in barnets huvud med en barnolja. Låt verka över natten. På morgonen kan man en fin och mjukare kan för att avlägsna skroven. Sedan tvättar man håret som vanligt. Upplever man fortsatt problem med skorv är rekomendationerna att prova salicylsyrevaselin. Denna formula applicerar man på samma sätt som barnoljan. Om bebisen istället har drabbats av eksem på kroppen kan man istället testa hydrokortisonkräm.

Vi hoppas att vi svarat på dina frågor om skorv. Skorv går över och stör oftast inte barnet alls. Fukta huden, var öm mot huvudet och försök att få bort det med en traska, kam, eller mjuk borste.

Testa er fram och prova vad som fungerar för er.

 

Lägg till din kommentar