Sluta med blöja – vi ger dig tips

Sluta med blöja – vi ger dig tips

Sluta med blöja – vi ger dig tips

Att få sitt barn att sluta med blöja är en stor del i deras utveckling och kan kännas som en stor prestation för både barnet och föräldrarna. Det är dock en process som kan ta tid och kräva tålamod, så det är viktigt att förbereda sig och ha realistiska förväntningar. Vi på Moderna Familjer vill ge dig några tips på vägen:

  1. Vänta tills ditt barn är redo: Det finns ingen exakt ålder som är bäst för att börja träna barnet att använda toaletten istället för blöja. Vissa barn är redo att börja så tidigt som 18 månader, medan andra kanske inte är redo förrän de är 3 år eller äldre. Det är viktigt att vänta tills ditt barn visar intresse för att använda toaletten och har förmågan att kontrollera sina behov.
  2. Ha tålamod! Att sluta med blöja är en stor förändring för ditt barn och det kan ta tid att vänja sig vid den nya rutinen. Förvänta dig att det kommer att komma olyckor och att det kan ta flera månader innan ditt barn är helt inställd på att gå på potta / toalett.
  3. Visa ditt barn hur man använder toaletten eller pottan: Ta med ditt barn till toaletten och visa dem hur man använder den. Låt dem sitta på toaletten med kläderna på för att vänja sig vid den nya rutinen. När de är redo, kan du hjälpa dem att ta av kläderna och sitta på toaletten.
  4. Ge beröm och uppmuntran: Ge ditt barn beröm och uppmuntran för varje framsteg de gör mot att bli blöjfria.  Säg saker som “bra jobbat” eller en belöning som en liten godisbit eller ett klistermärke. Testa er fram.
  5. Använd belöningssystem: Ett belöningssystem kan hjälpa till att hålla ditt barn motiverat att fortsätta att använda toaletten istället för blöja. Detta kan vara i form av en poängtavla eller en belöningskarta där de kan samla poäng eller klistermärken för varje gång de använder toaletten.
  6. Ge ditt barn valmöjligheter: Låt ditt barn välja sin egen toalettsits, potta eller toalettpapper. Detta kan göra processen mer rolig och engagerande för dem.
  7. Förbered dig för olyckor: Olyckor kommer att hända, så det är viktigt att vara förberedd. Ha extra kläder och underkläder till hands och ha en plan för hur du ska hantera en olycka.

Lycka till med att få ditt barn böljfritt. Ha tålamod under resans gång 🙂

sluta_med_blöja

Lägg till din kommentar