Funderar du på om din bebis börjar få tänder? När bebisen är runt 6-8 månader brukar de första tänderna komma upp från tandköttet. Ibland kan det dröja lite längre. Det är helt enkelt olika från bebis till bebis. Vissa bebisar påverkas mer än andra. En del bebisar får svåra problem med feber och mycket smärta. Vissa bebisar märker knappt någonting. Var uppmärksam på hur din bebis beter sig. Alvedon kan hjälpa!
Hur vet man att bebisen har tänder på gång?
Det är ganska enkelt att ta reda på om din bebis har tänder på gång. Vi listar banliga symptom som drabbar bebisar när tänder är på gång.
- Bebisen dregglar mer
- Hen drar fingrarna / händerna mot munnen
- Hen kan få feber
- Hen kan dra händerna mot öronen
- Hen vill tugga på allt
- Diarré
- Aptiten blir sämre hos bebis
- Man ser att bebis har ont
- sömnrubbningar
- Gråtig / grinig bebis
- svullet / irriterat tandkött
- Öm hud runt munnen
Vad gör man åt tandsprickning?
Det finns inte jättemycket man kan göra mot tandsprickning. Det kan vara en svår tid och att ta sig igenom. Hela familjen blir påverkad då nätterna kan vara långa, sömnlösa och tuffa. Men det går över! Det är svårt att säga hur länge bebis har ont i tänderna vid tandsprickning. Vad gör man åt tandsprickning? Det finns några knep som kan lindra smärtan. Vi listar dem nedan:
- Alvedon hjälper! Vi rekommenderar stolpiller för snabbare verkan
- Bitring. Tugga, tugga, tugga. Att tugga på något hjälper bebisen med det irriterande tandköttet. Bitringar som man lägger i kylen är att föredra då kylan dämpar svullnaden. Har ni ingen bitring att tillgå kan en större kall gurkstav vara ett alternativ. (Lämna aldrig barnet utan tillsyn)
- Massera bebisens tandkött med hjälp av dina fingrar. Många bebisar tycker att det är skönt.
- Ge barnet närhet, mer än vanligt! Låt hen vara med och vara nära. Använd en bärsele.
- Flytande alvedon kan användas för att gnugga på stället. Prova det!
- En majskrok eller något annat lite “hårdare” kan vara skönt för bebisen att tugga på.
- Tandborste. Testa att gnugga en barn-tandborste mot tandköttet hos bebisen. Detta gör också att bebisen lättare kommer acceptera tandborstningen i framtiden 😉
- Ge mer flytande föda. Det är okej att pausa med “maten” för en stund. Många bebisar tycker det är lättare att få i sig bröstmjölk / ersättning / välling.
- Gel mot smärtan. Det finns en lugnande gel som lätt kan användas. Den lägger sig som ett skydd över tandköttet. Testa den innan läggning. Gelen heter: Multi-Mam BabyDent.
Bebisen kan ha ont i tänderna under det första levnadsåret. Smärtan kommer och går i perioder.