7 tips på hur du hittar fina och billiga vigselringar

7 tips på hur du hittar fina och billiga vigselringar

Att försöka hitta den perfekta vigselringen är sällan en enkel uppgift och kan ta lång tid. De flesta har en bild av hur man vill att ens vigselring ska se ut från början. Vissa håller sig till det medan vissa ändrar sig när man väl ser hur mycket vackra ringar det faktiskt finns.

Något som de flesta märker rätt snabbt när man börjat leta vigselring är att det kostar mycket pengar. Kanske ibland mer pengar än man hade tänkt spendera från början.

Men oroa er inte, det finns hopp om att hitta en vigselring till ett bra pris. Man måste bara veta rätt knep. Därför har vi samlat våra bästa tips på hur ni kan hitta billiga vigselringar där ni varken behöver kompromissa på utseende eller kvalitet.

Hitta billiga vigselringar: 7 tips

Vad som anses billigt är självklart relativt, men här har ni några tips för hur ni kan få ner kostnaden på era vigselringar. På så vis kan ni hålla er till er budget men fortfarande få en vacker vigselring. Oavsett om ni vill ha en glammig eller enkel vigselring.

1. Välj en billigare metall för bandet

Det finns många olika material att välja mellan för vigselringar. Väljer man ett material som är billigare kan man få sina vigselringar billigt. Här är några av de vanligaste materialen för vigselringar:

Guld

Guld är det vanligaste materialet när det kommer till vigselringar och förlovningsringar. Det finns både rödguld, vitguld och roséguld. Vilken färg du väljer kommer att påverka priset.

  • Vitguld: Tåligt och exklusivt. En av de dyrare metallerna men ändå billigare än platina
  • Rödguld: Rödguld är den klassiska guldfärgen och är billigare än vitguld.
  • Roséguld: Priset på roséguld brukar ligga i klass med rött guld. Det brukar dock vara tåligare eftersom koppar blandas i.

Platina

Platina är just nu det dyraste och mest slitstarka materialet på marknaden för vigselringar. Det är dyrt på grund av hur tåligt det är men även för att det är ett väldigt sällsynt material.

Titan

Att hitta billiga vigselringar i titan är inte en omöjlighet. Det är billigare än både platina och guld men dyrare än silver. Titan är ett lätt och starkt material som är allergivänligt och kan därför vara en perfekt metall för billiga vigselringar.

Silver

Silver är den billigaste metallen för vigselringar. Det är ett populärt val eftersom det kan kosta tusenlappar mindre än en motsvarande ring i guld. Dock är silver inte lika slittåligt och det kan oxidera och bli missfärgat om man inte rengör ringen.

Kom ihåg att välja det material som har en färg du känner dig bekväm i. Lista ut om du passar bäst i silver eller guld innan du tar ett beslut kring metallen för din vigselring.

2. Moissanite i stället för diamant

Visste ni att man faktiskt inte behöver ha en diamant i sin vigselring? Det finns billigare alternativ som är precis lika vackra och näst intill lika slittåliga. Ett sådant alternativ är moissanite.

Anledningen till att just moissanite är ett bra alternativ till diamant är för att den ligger nära diamanten på Mohs hårdhetsskala. Diamanter ligger på 10 av 10 på skalan och moissanite ligger på 9,25, vilket är hårdare än både safirer och rubiner.

En moissanite kostar ungefär tio gånger mindre än en motsvarande diamant och är nästan omöjlig att särskilja från en diamant. Den enda skillnaden är att i solens strålar gnistrar den i diskreta regnbågsfärger.

3. Anpassa mängden karat

Ni kan påverka priset på en vigselring genom att minska mängden karat i en guldring. Ju mindre karat desto mindre rent guld finns i ringen. Det blandas då ut med andra metaller såsom koppar, silver eller zink.

Du kan ofta välja mellan 18k och 14k, vilket är det mest ideala för smycken. Men det finns även ner till 9k vilket är den minsta karathalten för att smycket ska få kallas äkta guld. Det kan skilja flera tusenlappar beroende på vilken karat du väljer.

4. Justera ädelstenens vikt

Vikten av en diamant mäts i måttet Carat (Ct). Ju mindre en diamant väger desto billigare är den. Det finns många alternativ att välja mellan när du ska välja Carat till din vigselring. De vanligaste diamanterna för ringar är mellan 0.20 ct och 1.50 ct.

5. Välj en slipning som ser större ut

Det finns flera olika slipningar att välja mellan när man ska köpa en vigselring. Om man nu vill ha en vigselring med en sten i mitten. Några av de vanligaste slipningarna är:

  • Princesslipad diamant
  • Rund diamant
  • Smaragdslipad diamant
  • Päronformad diamant

Den runda diamanten är ofta dyrare än de andra slipningarna medan ett billigare alternativ är princess slipningen. Den kan bli billigare just för att en mindre diamant kan uppfattas som större än vad den är med blotta ögat.

6. Leta efter en begagnad ring

Det kanske mest självklara alternativet för att lyckas hålla nere budgeten är att leta efter billiga vigselringar second hand. Se bara till att ni köper från ett pålitligt ställe om ni väljer detta alternativ.

Två bra alternativ är att kolla på hemsidor som ägnar sig åt att sälja smycken second hand eller att kolla på pantbanker.

7. Ta med eget guld

Sist men inte minst, ett bra sätt att lyckas fixa billiga vigselringar i guld eller vitguld är att ta med guld ni redan har hemma till en guldsmed. Eller till butiker som tar emot guld för att göra ringar. På så vis kan ni få ner kostnaden rejält på era vigselringar.

Lägg till din kommentar