Är samhällsprogrammet något för dig?

Är samhällsprogrammet något för dig?

Ska du välja till gymnasiet och är rådvill? Då är du inte ensam. Varje år väljer 1000-tals ungdomar till gymnasiet och det är få som vet exakt vad det är de ska välja. Ett av de mer populära programmen som öppnar upp till många olika möjligheter för vidare studier efter gymnasiet är samhällsprogrammet. I den här artikeln berättar vi mer om samhällsprogrammet och dess fördelar.

Brett program

Något som man slås över allra först när samhällsprogrammet kommer på tal är att det är ett brett program som innehåller många delar. Den huvudsakliga inriktningen är samhällsorienterande ämnen men eftersom det är ett program som är högskoleförberedande täcker de in de flesta områdena. Se mer här ifall du vill djupstudera ett samhällsprogram.

Människa och samhälle

Olika skolors samhällsprogram kan skilja sig åt en del men det alla i princip utgår från är samspelet mellan samhälle och människa. Det säger sig självt att ett samhällsprogram handlar om samhälle men det som formar våra samhällen är människan, så den kontext alla samhällsprogram utgår ifrån är samhälle och människa. Det handlar således både om individ och grupp och hur människans livsvillkor samspelar med samhällets villkor. Du läser historia, samhällskunskap och lär dig källkritik. Det handlar om att reflektera kring sådana områden som demokrati, politik, vad som formar oss människor, levnadsvillkor, kommunikation, etik, moral och inte minst miljö och ekonomi.

Många valmöjligheter efter programmet

De flesta som väljer samhällsprogrammet gör det för det intressanta innehållet men även för att det öppnar upp för mängder med olika möjligheter efter studenten. Eftersom inriktningen är samhällsvetenskapligt så är det naturligtvis inom detta område som det mest öppnar upp för fortsatta studier inom högskola. Genom olika individuella val som du kan göra på samhällsprogrammet kan du dock skräddarsy din utbildning och på så sätt öppna upp för ännu fler möjligheter när det är dags för val till högskola.

Lägg till din kommentar