Begravningen kan vara en svår tid för familjemedlemmar, särskilt barnen

Begravningen kan vara en svår tid för familjemedlemmar, särskilt barnen

Begravningar är ofta en tid av stor sorg och sorg. Det är viktigt att komma ihåg att barn kanske inte helt förstår vad som händer. De kan också känna skuld för sina känslor eftersom de inte vet hur de ska uttrycka dem. Du som förälder behöver förklara vad du vet om varför personen har dött. Låt barnet ställa frågor, det hjälper dig att förstå vad barnet funderar över och behöver få förklarat. Det är viktigt att du ser se till tillräckligt samlad för att orka prata om det. 

Ett bra tips är att prata lugnt och konkret om det som hänt, gärna på en plats där barnet känner sig extra tryggt. Försök sedan att stötta barnet genom att vara närvarande genom att prata om både positiva och negativa minnen.

Det är viktigt att vuxna tar hand om sig själva under denna tid så att de kan hjälpa barnen i deras liv. Vuxna bör vara medvetna om sina egna känslor och se till att inte projicera dessa känslor på barnet. Det är också viktigt att vuxna hjälper barn att förstå vad döden innebär och hur den påverkar dem personligen, om de är gamla nog att göra det. 

Begravningar är en viktig del av sorgeprocessen för de efterlämnade. Begravningsceremonin är en symbolisk ritual som hjälper till vid övergången från liv till död. Det kan vara ganska bra att prata om död med barn i förebyggande syfte, det är vanligt att barn i sexårsåldern har funderingar kring svåra frågor som döden.

En viktig aspekt är att trygga din familj efter din bortgång

Precis som man ofta ser över elavtal kan det vara bra att se över dina och dina barns försäkringar då och då. Nu kanske du är ung och “odödligt” men vad skulle hända om den ena partnern, sambo, föräldrar till ett eller flera gemensamma barn eller för dig som valt att skaffa barn själv och är ensamstående, “självstående”.Det finns många försäkringar som du kan teckna för att att dina barn ska ha det bra. 

Begravningar är en tid att samlas och säga hejdå till någon som har gått bort, www.Begravningsbyrå.se har bra information inför begravningar där du kan hitta en begravningsbyrå nära dig.

Inför begravningsceremonin

Själva begravningen är en tid för familj, vänner och nära och kära att träffas och trösta varandra. Det är också en tid då många människor frågar sig om de har gjort allt de kunde ha gjort för att hedra den avlidne.

Några av de viktigaste sakerna du kan göra är:

– Respektera den avlidnes önskemål, även om de inte är dina egna.

– Gå på begravningsgudstjänsten eller vakna om du har möjlighet.

– Ta med blommor eller andra presenter till familjen, vännerna eller nära och kära som deltar på begravningsgudstjänsten eller vaken.

Avsluta gärna med en trevlig fika, lunch eller så så att ni kan ha det trevligt tillsammans i andra omständigheter än i en kyrka.

 

Lägg till din kommentar