De vanligaste anledningarna till att vi skaffar barn

De vanligaste anledningarna till att vi skaffar barn

Har du undrat över varför vi skaffar barn? Då har vi på Moderna familjer tagit fram en lista med de vanliga anledningarna till att vi skaffar barn. 

Vi skaffar inte idag bara barn för att våra föräldrar och morföräldrar gjorde det, eller för att vi är i ett förhållande och det är precis vad par gör. Faktum är att det är lite mer komplicerat än så. I själva verket väljer allt fler människor att vara barnlösa och många väljer skaffa barn själv eller inga alls. 

Men dom som väljer att skaffa barn, trots att vi vet att ett barn kan påverka din ekonomi negativt, minska din fritid, störa ditt romantiska förhållande, avbryta dina karriärmål, förstöra din sömn och höja dina stressnivåer. Sen på det, vetskapen av att ett barnet eventuellt kan födas med en livslång sjukdom eller funktionshinder. 

Ska du skaffa barn eller inte? Är inte lika lätt som en fråga: Tycker om choklad eller inte? Det är trots allt en människa du behöver mata och uppfostra fram till barnet myndig.

Att bli en egen familj med sin partner

Att bygga något fantastiskt med deras betydande andra och bli en gemensam enhet. En önskan om att skapa en familj med fullt av glädje och kärlek tillgivenhet till sina barn. Få ge ett barn en positiv hemmamiljö med en stabil familj som endast du bäst kan ge.

Önskan om bli en mindre familj

Många väljer att skaffa barn utan en partner och ändå bli en familj. Familjekonstellationer ser idag annorlunda ut. Idag är det inte självklart heller att vi skaffar barn och är i en parrelation, allt fler väljer att skaffa barn som ensam förälder eller med en vän, eller tex med ett annat par. 

Föra släktnamnet vidare

Många blivande föräldrar vill fortsätta den historiska släktlinjen. De finner glädje när de vet att deras barn kommer att bära deras efternamn och föra efternamnet vidare. Traditionellt sett“faderns” namn, men numera väljer många ha dubbla efternamn med.

Norm

Att skaffa barn är en norm, det är fler som skaffar barn eller inte. Trots det minskar antal födda barn och fler män är utan barn än någonsin. 

Mänskliga natur

Vår biologi bygger på att vi ska föröka oss och föra våra gener till nästa generation. Den biologiska kraften är stark hos många människor som känner ett behov att få och uppfostra ett barn. 

Ge och få villkorlös kärlek

Ett band mellan en förälder och ett barn är otroligt kraftfull. Den ovillkorliga kärleken som en förälder har till sina avkommor är en motivation för vissa. De vill känna de starka känslorna och vara betydande för sina barn. Men även att få gosa och se den lilla växa upp bli lycklig och frisk, le till dig, skratta, leka och ge tillgivenhet och på så vis göra ditt liv lyckligare.

Att känna sig komplett

Vissa kvinnor och män känner sig fullständiga när de fått bli förälder. De har blivit mer mogna genom att ta hand om en annan person som behöver dem för absolut allt. De har nu nya ansvarsområden. De ansvarar för en liten varelse som de är mycket stolta över. Det handlar inte bara om sig själva längre. 

Att få ge ett barn (som ej fötts) känna glädje i livet

Tanken att få föra en annan människa till världen och se all glädje den personen får gå igenom i livet, men även motgångar är en annan stark anledning att många vill skaffa barn. Som förälder vill vi gärna se sitt barn växa upp och lyckas bra i samhället.

Många anser att det är det mest meningsfulla med livet

Enligt många anser dom att det är meningen med livet att skaffa barn och att om man inte gör det kommer man bli ledsen och ensam. 

Få mer mening med livet

Att skaffa ett barn kan ge ditt liv en ny mening, nu har du en nyfödd som inte kommer överleva utan att du tar hand om det. Du är ansvarig över deras existens och det ger livet en hel ny mening.

Tanken att få skapa och forma ett liv

Många människor älskar tanken att skapa och uppfostra ett barn som dom kan dela sin kärlek med. Detta kan vara tilltalande eftersom du sätta dom i din miljö och ta del av dina värden. Det är en upplevelse många föräldrar tycker är spännande och som ger glädje i livet. Men även viljan att göra världen till en bättre plats genom att skapa vänliga och respektfulla barn med värderingar.

Att vara en bättre förälder än sina föräldrar

Alla barn får inte växa upp i en stabil hemmiljö med bra föräldrar. Många människor växer upp med föräldrar som har allvarliga brister och bestämmer sig att när dom blir föräldrar att dom inte kommer göra samma sak.  

Ge ett barn det liv de inte fick

Många vill skaffa barn för att ge barn dom själva inte fick och att det är ett livsbeslut som passar dom.

Socialt tryck och förväntningar

Det kan finnas ett stort tryck på att folk runt omkring än i samhället sedan tidernas början. Det rör sig om en mentalitet att de måste ha barn precis som sina föräldrar. Det har blivit en förväntan att skaffa barn och starta familj.

 

Att få återuppleva sin barndom

Vi kan alla bli nostalgiska då och då. Om du hade en underbar barndom är det bara normalt att vilja återuppleva dessa förtrollade stunder. När du är en förälder så kan det vara ett nöje att se dina små spela och spela tillsammans med dom. Du kan se världen genom deras oskyldiga ögon. Att bli förälder ger dig möjlighet att komma i kontakt med ditt inre barn igen!

Ihop om att lappa ihop ett dåligt förhållande

Många par som tänkt att bryta upp blir plötsligt gravida och ger det en sista chans. Ett barn som är hälften en ena och den andra, eller ett barn i relationen ger en djupare relation. Ett barn är en lång engagemang. 

Att ha någon släkt när du blir äldre

Många som har barn, barnbarn finns många gånger där för dig när du blir äldre. Att inte känna sig ensam kan vara en belöning att för att skaffa barn. 

Och du, vad är dina skäl för att skaffa ett barn?

Lägg till din kommentar