Funderar du att skaffa nanny – En komplett guide

Funderar du att skaffa nanny – En komplett guide

Funderar du på om du ska skaffa en nanny som barnvakt? Då är du inte ensam för tack vare det förmånliga Rot-avdraget så är många som sett fördelarna med ta hjälp utifrån under småbarnsåren upp till 7 års ålder.

Med anlitad hjälp så slipper du få dåligt samvete att du återigen ber en familjevän om hjälp att passa barnen. Som förälder vet du ju hur mycket det är som skötas och hinnas med för att få vardagspusslet att gå runt. Många barnfamiljer har dessutom dilemmat med att deras släktingar finns i en annan ort eller utomlands. 

Sen är det andra myntet, dom som funderar att skaffa barn ställer sig frågan att dom inte vet om dom vill skaffa barn pga brist på egentid. Bristen på en stort kontaktnät med barnvakter ska inte behöva vara ett hinder.

Moderna familjer har gjort en guide om allt du behöver veta om du ska skaffa en nanny, så att du kan få mer på kött på benen och kanske testa att få avlastning i vardagen!

Några bra anledningen till att anlita barnvakt 

Du behöver mer egentid

Ibland så behöver du helt enkelt mer egentid och det behöver inte betyda att du har skaffat barn och att du inte vill umgås med dom. Faktum är att din nyvunna egentid kan medföra till att du blir en mer närvarande förälder för dina barn istället, när du väl är med dom.

Tid för Date nights

Att ta hjälp utifrån kan vara nyckeln till ett långvarigt förhållande. Visste du att tidiga tecken att ni inte tillbringar någon tid tillsammans är en varningslampa på att relationen kan hålla på att ta slut? Hur mycket egentid får ni tillsammans? Boka in en middag på den nya restaurangen i området ni båda pratat om!

För att komma igång med träningen

Äntligen så kan du gå direkt från arbetet till gymmet eller löpspåret och få träningen gjord. Det är viktigt att aktivera kroppen  i vardagen för kroppen ska hålla länge det är inte alltid lunchrasten räcker till för ett träningspass.

Få tid för vännerna

Träffa dina vännerna på en AW eller en fika efter arbetet. Att träffa sina vänner är lika viktigt som att hinna med träningen och få sömn. Har du och dina vän ett varsitt barn, varför boka in en Playdate hos den som har barnvakt?

För att få fler förebilder

Att hitta en barnvakt som dina barn trivs med är viktigt och när du väl gjort det så kan det bli en lekkompis, en trygg famn och en förebild att se upp till för dina barn utöver sina föräldrar, det är verkligen guld värt. 

Satsa lite extra på karriären 

Nytt år brukar ofta innebära att vill satsa mer på sig själv då kan önskan om att kunna arbeta lite extra på jobbet i syfte att kunna avancera i arbetslivet. Äntligen så kanske är löneförhöjningen som du drömt om länge något som kan bli verklighet.

Slippa rusningstrafik

Att gå hem 30 minuter senare än alla andra från kontoret ger mindre trafik på vägen hem. Låt din nanny hämta barnen och servera mellanmål, samtidigt som du hinner få undan mer för morgondagen eller ta en shoppingrunda på stan. Spelar dina barn olika sporter, så kan en nanny skjutsa till och från träning. 

Du skapar arbetstillfällen 

Genom att anlita en nanny via en förmedling ger du en vit anställning, med vit lön, där skatt, arbetsgivaravgifter betalas in, samt där nannyn får pensionsinbetalningar och försäkringar. 

Hinna med ärenden

Får du hjälp med hämtningen så finns mer tid över för ärenden, gå förbi systembolaget, frisören,  terapi och andra läkarbesök osv. Smidigare än så blir det inte.

Tid för att börja dejta

Som ensamstående förälder kan det vara svårt att få tiden att gå ihop. Vill börja dejta så kan en barnvakt vara räddningen hinna med det.

RUT-avdraget gör det möjligt för fler att anlita en barnvakt

Du kan anlita en nanny med en vit anställning, med vit lön, där skatt, arbetsgivaravgifter betalas in, samt där nannyn får pensionsinbetalningar och försäkringar. RUT-avdraget innebär att du kan göra skatteavdrag för barnpassning för belopp upp till 50 000 kronor per år per barn. 

Vad kostar det att ha en nanny?

Vi har kikat runt lite och det priset beror på om du väljer ha barnpassning på vardagen, enstaka tillfällen eller mer regelbundet. Men från priser 172 kr/timme efter rutavdrag. Allt beror på hur pass professionell nanny du vill ha. Det ger generellt sätt ges mängdrabatt.

Företag som erbjuder nanny/barnpassning:

Nanny.nu

Nannyakuten.se

Listan kommer bli längre…

Tänk på att du att du kan anställa din privata barnvakt via nanny tjänst förmedling!

Fördelar med anlita professionell barnpassning 

 • Att betala vit lön är bra och rättvist och du får ändå som privatperson dra med rot-avdrag.
 • Alla barnvakter via förmedling är utbildad inom hjärt-och lungräddning. Dessutom är ens barnvakt.
 • En professionell nanny är alltid fullt försäkrad via jobbet, är utbildad.
 • Varför inte ha en nanny som pratar ett annat språk så att dina barn blir bättre på tex engelska?
 • Oavsett när på dygnet det är man behöver hjälp!

När du anlitar via ett företag som erbjuder barnpassning så behöver du inte själv ansöka om skatteavdraget, det ombesörjer det aktuella företaget i samband med att de fakturerar dig.

Krav för rutavdrag barnpassning 2021:

Barnet får högst gå i årskurs sju.

Barnet ska passas i eller nära sin bostad, utom när barnvakten lämnar och hämtar barnet vid förskola, grundskola, fritidsaktivitet eller liknande.

Det är endast föräldrar eller vårdnadshavare med underhållskyldighet för barnet som kan få rutavdrag.

Rutavdrag ges för att

 • Passa barn.
 • Hjälpa till med läxor och annat skolarbete, men högst 10 procent av tiden vid varje barnpassningstillfälle.
 • Laga enklare mat i samband med barnpassningen.

Inget avdrag ges för att

 • Passa barn som utföraren är släkt med
 • Utföra arbete som kräver specialkunskaper och som normalt inte utförs av hushållen själva, till exempel att arbeta som privatlärare eller tränare.
 • Arrangera barnkalas eller liknande aktiviteter för barnet.
 • Betala för transport vid hämtning och lämning av barnet vid förskola, grundskola, fritidsaktiviteter och liknande.

Info skatteverket: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/rotochrut/gerarbetetratttillrutavdrag.4.2ef18e6a125660db8b080001531.html

Läs även: Så lagar du mat snabbt till familjen – Köksmaskin guide

Lägg till din kommentar