När får bebisar smaka mat

När får bebisar smaka mat

När får bebisar smaka mat? Det är en fråga som många förstagångsföräldrar frågar sig. Bebisar får smaka pyttesmå portioner när dem är så små som fyra månader. Rekommendationerna är att man inte börjar tidigare. I detta inlägg ska vi ge dig tips på vad du kan ge din bebis som första mat. Kom ihåg att bebisar inte bör äta sig mätt på vanlig mat vid 4 månaders ålder. Mjölk eller ersättning ska fortfarande vara deras primära föda.

Vad för mat kan man ge sin bebis för första mat?

Ett tips kan vara att ge barnet precis den mat som du äter. Då helt osaltat och fritt från kryddor. Exempel på mat att ge sin bebis kan vara:

  • Mosad potatis
  • Kokade och mosade morötter
  • Mosade färska bär
  • Mosad banan
  • Kokad broccoli

Ge ditt barn en liten mängd på en sked och låt hen smaka. Var noga med att maten inte för för varm och att den är ordentligt mosad.

Om barnet inte intresserar sig för mat behöver du inte ge några smakprover än. Du kan vänta någon vecka och prova igen. Tvinga inte barnet att äta vanlig mat. Så länge barnet dricker och får i sig mjölk är det ingen fara då den innehåller all näring som barnet behöver. Du behöver inte vara orolig om ditt barn vill gå fortare eller långsammare fram när det kommer till smakportioner vid så låg ålder.

 

Lägg till din kommentar