7 tips hur du hjälper ditt barn till sin första bostad

7 tips hur du hjälper ditt barn till sin första bostad

Har du barn som på sikt kommer behöva en egen bostad? Modernafamiljer har gjort en omfattande guide om hur du som förälder kan hjälpa ditt barn till sin fösta bostad och komma in på bostadsmarknaden.

Idag är det inte lika självklart att få ett förstahandskontrakt som ung och speciellt i storstad områdena. Att köpa en bostad som ungdom kan vara svårt att få råd med och allt fler ungdomar tvingas bo hemma längre än önskat. Men hur kan man som förälder underlätta för sina barn med att få det första boendet? 

Undersökning från Nordea visar att drygt sex av tio föräldrar vill hjälpa sina barn ekonomiskt med första boendet. Idag har många föräldrar högre lön än förr i tiden och ibland möjlighet att hjälpa sitt barn till ett första boende. Men det finns en rad saker att tänka på och har du fler barn är det viktigt att det är rättvist. 

7 tips hur du hjälper ditt barn till sin första bostad

Upprätta en fond vid barnets födsel

Tidens tand är viktigt, börjar du spara till ditt nyfödda barn så har sannolikt fått ihop en kontantinsats till en lägenhet när det är dags för barnet att lämna boet. En sparhorisont är ca 20 år.

Låna ut till kontantinsatsen till ditt barn

Du kan hjälpa till ditt barn genom att låna/ge ut kontantinsatsen som idag ligger på 15 procent och resterande 85 procent är köpeskillingen blir ett bostadslån.

Köpa bostadsrätt och hyra ut i andra hand

Köper du bostaden för låta dina barn bo i den är det viktigt tänka på alla bostadsrättsföreningar tillåter inte att andra än lägenhetsinnehavare inte bor i lägenheten.

Bli medlåntagare till ditt barns bolån

Som medlåntagare i ett bostadslån för att att lånet ska kunna bli större och ha bättre villkor. Kan barnet ej betala är det du som blir betalningsansvarig.

Bli delägare i bostad med ditt barn

Driv ett bostadsköp som delägare med ditt barn, då äger du bostaden med ditt barn. 

Utnyttja övervärdet i din bostad

På så vis kan du frigöra kapital från din bostad. Men ha koll på gränserna för hur belånad du ska vara för att slippa en extra hög amortering. Detta är vanligt för tex för att baka in ett Attefallshus i bolånet. 

Första boende för barnen i ett Attefallshus

Allt fler bygger Attefallshus på tomten som är bygglovsfria och får vara 30 kvm. 30 kvm är jämförbart med en stor 1:a. Just Attefallshus uppkom efter bostadsministern Attefalls i att minska på bostadsbristen i Sverige.  I detta fall blir du en hyresvärd till ditt barn och kan ta ut en hyra som du anser passar, du skattar på hyresintäkt över 40 000 kr per år. 

Glöm inte att ha papper på avtal även fast det rör sig Attefallshus i trädgården ska det vara på papper.

Viktigt att tänka på

  • Hur du väljer att hjälpa barnet, så är det viktigt att ha papper och avtal på precis allt.
  • Det du ger bort som gåva tex en kontantinsats så räknas som förskott på arv. Om du inte vill att pengarna ska ingå i arvet ska detta bestämmas i ett gåvobrev.

Ska ditt barn bli sambo i en bostad du finansierat?

Glöm inte samboavtal, det är nämligen så att utan ett avtal kan följden bli att den gåva du avsett att ge till ditt barn till viss del övergår till sambon vid separation oavsett vem som betalat för den eller vem som står på kontraktet.

Lägg till din kommentar