Så mycket måste du spara till barnens lägenhet

Så mycket måste du spara till barnens lägenhet

Många föräldrar idag hjälper till att spara till barnens lägenhet, alltså till kontantinsatsen som behövs för att kunna köpa första boendet till barnet. Att spara till barnets första bostad kan bli väldigt mycket pengar beroende på vilken stad ni bor i eller om du har fler barn. Med rätt knep kan du ge ditt barn en bra start ut i vuxenlivet.

Många föräldrar sparar regelbundet pengar till sina barn

För att spara ihop till en kontantinsats om 20 år behöver en familj spara 635 kronor per månad. Ungefär hälften av barnbidraget. Det betyder då att barnet kan flytta hemifrån när den är 20 år.

Medfinansiera:
För att få köpa en bostadsrätt, bostad så får du som mest låna 85 procent av bostadens pris vilket betyder att du behöver en avsevärd summa. Många föräldrar köper bostad till barnen och äger den själv och låter barnen bo där,  visa föreningar är strikta med att den som bor i lägenheten måste äga den helt och hållet. Då kan ditt barn behöva stå själv på kontraktet. Ger du bort pengar till kontantinsatsen är viktigt att reda ut om beloppet är en gåva eller ett lån.

Medlåntagare:
Många föräldrar medfinansiera bostadsköpet och förälder blir låntagare. Då kräver banker oftast att föräldern är solidariskt betalningsansvarig med barnet vilket kan bli tufft om barnet inte klarar av betala.

Här finner du viktig info du bör tänka på när du hjälper barnet med första boendet

Hur mycket måste man spara som för ha råd första boendet?

Många väljer att spara barnbidraget till första bostadsrätten och för att ha råd med kontantinsatsen.

Spara till barn hur mycket? Länsförsäkringar har räknat på hur mycket du som förälder behöver spara till ditt nyfödda för att han eller hon ska ha råd till kontantinsatsen på en genomsnittslägenhet på 30 kvadratmeter om 20 år så krävs ett sparande som motsvarar 1 000 kronor i månaden. Bor du i Stockholm behöver som som förälder spara drygt 1 725 kronor månaden. De vanligaste sparformerna är sparkonton och fonder.

https://www.lansforsakringar.se/ostgota/privat/om-oss/press-media/nyheter/379062/

Låt gärna dina barn vara delaktiga i sitt första sparande

Att ge barn pengar utan att ge dem kunskap kan nämligen lika gärna stjälpa som det kan hjälpa. Många ungdomar börjar att sommarjobba eller ha extrajobb och skulle kunna hjälpa till att spara. Du som förälder kan lära ditt barn om ränta på ränta effekten och hur du sedan den föddes har sparat pengar för första boendet. Det är svårare lära en gammal hund att sitta som det som fint heter. Alla föräldrar har inte möjlighet att spara till första boendet till barnen.

Om man inte har råd spara till barnens första boende

Har du inte råd att spara till första boendet och tycker uträkningarna känns för höga, tänk på att ett litet sparande är bättre än inget. Kanske du kan lägga undan 100 kronor per månad, det är betydligt bättre än inget. Många barn har släkt och vänner som ger gåvor i from av presenter där en viss del kan gå till sparande för dina barns framtid. Prata ekonomi tidigt med ditt barn, berätta om hur möjligheterna med boende ser ut i den staden ni bor i. Ska ditt barn börja studera efter gymnasiet finns ofta möjlighet t till en studentbostad som första boendet.

Många barnfamiljer som bor i villor investerar i första boendet i form av ett attefallshus på tomten som barnen kan flytta hemifrån i. Det kan skapa bättre förutsättningar för att spara då huset kan under uppväxten generera extra inkomst om det hyrs ut och barnet kan själv spara längre genom att den inte flyttar hemifrån direkt till en bostadsrätt. Att attefallshus får man nämligen bo permanent i.

Lägg till din kommentar