Så undviker du svullna ben och åderbråck som gravid

Så undviker du svullna ben och åderbråck som gravid

Samarbete med funqwear.se

Under en graviditet är det normalt att man blir svullen i kroppen och det beror på all extra vätska i kroppen som graviditeten orsakar. ​​

Bakgrunden till svullnad under graviditeten är hormonella förändringar samt att vätskemängden i blodcirkulationen ökar. ​​Genom att tidigt in i graviditeten gärna runt 2 månader använda sig av en stödstrumpa eller kompressionsstrumpor som ger ett jämnt tryck och underlättar cirkulationen i benen. Den elastiska stödstrumpan lindrar ofta problemen med svullna ben och åderbråck. Strumporna hjälper också ådrorna att motstå det höga tryck som bildas när du sitter, står och går mycket. Fortsätt gärna att bära stödstrumpor även efter du har fött barnet.

Funqwear.se har stödstrumpor för gravida som har en har en graderad kompression och stimulerar blodcirkulationen i benen. Det stöd stumpan gör är att den skapar ett lätt tryck och en genom att den har en stum väv som stödjer benet. Du har säkert hört om kompressionsstrumpa, dessa ger högre tryck och har en väv som masserar benet medan du går och därmed hjälper din cirkulation.

Graviditetshormoner är också troligen bovarna för åderbråck.Det har rapporterats att upp till 33 % av förstagångsgravida mammor och 55 % av kvinnor som har haft två eller flera fullgångna graviditeter är benägna att utveckla dem.

Åderbråck utvecklas vanligtvis runt början av graviditetens andra trimester på grund av:

  • En förändring i blodets konsistens
  • Ökning av blodvolym
  • Förlust av venös väggtonicitet (elasticitet och ton) 
  • Ökat tryck på benens vener på grund av barnets position.

En nyligen genomförd studie genomfördes i Schweiz för att utvärdera effektiviteten av användningen av stödstrumpor för att förhindra utvecklingen av åderbråck under graviditeten.

Studien visade att regelbunden användning av stödstrumpor förhindrade utvecklingen av dessa ådror – kvinnorna som bar dem hade mycket mindre synliga ådror än gravida kvinnor som inte bar dem. Dessutom påpekade kvinnorna att de upplevde betydande symtomlindring.

 

Lägg till din kommentar