Träning för gravida

Träning för gravida

Många gravida kvinnor kan känna en oro inför att träna som gravid. Har du tränat innan din graviditet kan du absolut fortsätta med det. Har du inte tränat innan kan det vara en god idé att börja. Du ska göra det som känns bäst för dig och din kropp. Vilka övningar kan man genomföra som gravid och vilka träningsformer bör man undvika? I denna artikel kommer du få svar på dina frågor. 

Fördelar med att träna som gravid 

Det finns många fördelar med att träna som gravid. Att hålla kroppen i rörelse förbättrar din blodcirkulation som minskar kroppens svullnad och risken för att åderbrock ska dyka upp. Även andra komplikationer kan som svag rygg minskas. Du behöver stärka upp ryggen nu när det ska bära allt tyngre och en stark kropp klarar av en förlossning bättre. En annan fördel med att träna under graviditeten är att du har betydligt lättare att komma i form efter din förlossning.

Vilka träningsformer är bra för mig att utöva under min graviditet? Nedan tar vi upp dem.

Träning för gravida

Att gymma som gravid är ingen risk alls. Se bara till att du håller en bra ställning och att du inte belastar dig själv för mycket. Lägg en mindre vikt på maskinerna och se till att andas och vila mellan varven. Drick också mer vatten än du brukar! Vårt tips är att du provar dig fram och börja lättare. Skulle det ta emot av att göra en viss övning så rekommenderar vi att hoppa över den. Det finns så mycket annat du kan göra. 

Få upp flåset på ett löpband eller en träningscykel. 

Var försiktig med att ta ut dig för mycket under de tre första månaderna av din graviditet. Se också till att inte klä dig för varmt. Lätta och luftiga träningskläder är att föredra. Att promenera / jogga på löpband kan man absolut göra som gravid. Ett annat alternativ kan vara en träningscykel. Vad passar dig bäst? 

Simma när du är gravid 

Simma kan du göra under graviditetens alla månader. Även under de sista veckorna. Simma i det tempo som du känner dig bekväm med. Simning är bra för både det mentala och det fysiska. 

Utöva yoga som gravid

Yoga ger balans i både kroppen och i ditt sinne. Under en yoga timme får du möjlighet att fokusera på din sinnesro och bygga upp din mentala styrka och kroppskontroll. Under ett yogapass kommer du att genomföra både fysiska övningar, avspänningsövningar och öva på din andning. Dessa redskap kommer du ha stor användning av under din kommande förlossning. 

Hemmaträning gravid 

Att träna hemma som gravid går givetvis hur bra som helst. Har man svårt att ta sig iväg till gymmet, eller inte den ekonomiska fördelen kan man absolut träna hemma. Investera i en yogamatta och några gummiband. Sedan är du ready to go. På internetsidor som Youtube finns en massa inspirerande gravidträning som kan ge dig inspiration och dina träningsredskap kan du lätt förvara i hemmet utan att det tar onödig plats och är lättillgängliga för vardaglig träning. 

Bäckenbottenövningar är bra att göra hemma.

För att träna bäckenbotten gör du så här: Spänn musklerna kring ändtarmen, slidan och urinröret, ca 2 sekunder, vila 2 sekunder. Upprepa 10 gånger. Övningen kan göras i sittande, liggande eller stående ställning.

Glöm inte att stretcha!

Ta dig tid för en extra lång stretching efter din träning. Att stretcha är mycket bra för att öva din smidighet i kroppen, något du också kommer ha väldigt stor nytta av inför din förlossning. 

Hur bör man inte träna som gravid? 

Börja lätt och var försiktig. Pressa dig inte och gör inte övningar som tar emot.

Var försiktig och så att du inte sträcker dig

Undvik hopprep och alla typer av hopp

Undvik sit-ups och andra träningsformer där du pressar ihop magen

Om du längre fram i graviditeten får besvär med bäckensmärtor bör du undvika vissa träningsformer. Boka ett besök hos en sjukgymnast för att få råd

Läs mer: Bra appar att ladda ner när man är gravid 

Lägg till din kommentar