Att känna sig fin i håret under och efter graviditeten

Att känna sig fin i håret under och efter graviditeten

Samarbete med Pozehair.se

Precis som många andra kvinnor behöver gravida kvinnor också vara vackra och ta hand om sig själva. Hormonella förändringar under graviditeten kan påverka ditt hår, vilket kan göra det tjockare eller tunnare. 

Håret kan bli tjockare

Ditt hår har en naturlig livscykel där varje enskilt hårstrå växer och vilar sedan i 2 eller 3 månader innan det trycks ut av ett nytt hårstrå som växer i follikeln. Men under graviditeten så förändras denna cykel.

Många kvinnor upplever att håret känns tjockare vid ungefär 15 veckors graviditet. Det beror inte på att varje hårstrå i sig blir tjockare utan på att håret stannar längre i växtfasen av sin cykel, vilket gör att mindre hår faller av än vanligt. Detta beror på en ökning av hormonet östrogen.

 

Håret kan bli tunnare

Vissa kvinnor upplever att mer av deras hår faller av under graviditeten. Detta beror på en minskning av östrogen, vilket kan hända som ett resultat av följande: sluta p-piller, abort, missfall, dödfödsel, hormonell obalans under graviditeten.

Det är också vanligt att kvinnor upplever håravfall efter graviditeten när deras östrogen återgår till normala nivåer. Detta gör att det extra håret från tillväxtfasen övergår till vilofasen, som sedan faller av mer än vanligt, fram till cirka 3-4 månader efter ditt barns födelse.

Detta håravfall är vanligtvis inget att oroa sig för – din hårväxt kommer att återgå till det normala när ditt barn är runt 12 månader gammalt. Om du känner att ditt håravfall är överdrivet, eller om din hårväxt inte har återgått till det normala inom 12 månader, tala med din läkare.

Fett hår under graviditet

Fett hår och hormoner går ofta hand i hand. Därför upplever många fetare hår vid graviditet eller under puberteten, efter förlossning. Det viktigaste tipset i kampen mot fett hår, är att undvika att tvätta det varje dag eftersom det bara gör att hårbotten producerar mer fett. Använd eventuellt ett torrschampo de dagar du inte tvättar håret.

Ska jag färga håret under graviditeten?

Att använda hårfärg, eller “färgämne”, anses inte skada ditt utvecklande barn eftersom ditt hår inte absorberar tillräckligt med skadliga kemikalier för att påverka dig eller ditt barn. Mängden giftiga kemikalier i hårfärgningsmedel är inte hög.

Men eftersom det inte finns mycket forskning om användningen av hårfärgning och graviditet, kanske du föredrar att skjuta upp färgningen av håret tills efter den första trimestern (första 12 veckorna av graviditeten) är klar.

Byt frisyer med hjälp av löshår

Löshår finns som tillfälliga lösningar eller semipermanent. Många gravida väljer att förlänga håret med löshår för att kännas sig extra fräscha. Nail hair extension eller Tape on löshår är metoder som sitter i några veckor och känns som ditt egna. Det är enkelt att styla till fina lockar eller fläta det under natten. Butiken Poze hair extensions är alltid säljer löshår av äkta hår. Dessa semi permanenta metoder är inte heller tidskrävande att använda när väl barnet är fött.

Styla håret enkelt med en plattång

Locka och styla håret enkelt med en plattång, glöm inte att använda värmeskydd.

DIY salongsfönat hår hemma

Just nu är det trendigt att ta sig tiden att föna håret som på salong fast hemma utan att behöva hålla en fönborste. Enklaste sättet är att investera hårpapiljotter. Ta en hårslinga i taget och föna med rundborste. När slingan börjar få önskad form rullar du upp den i en papiljott. Fäst papiljotten i en klämma så att det inte trasslar till sig. Upprepa över hela håret. Låt håret svalna medan du gör andra aktiviteter och därefter släpp ut håret. Spraya gärna lite settingspray. Ett annat alternativ är att investera i en fönborste, exempelvis från Revelon eller Dyson airwrap.

 

 

Lägg till din kommentar