Populära adventskalendrar för barn

Populära adventskalendrar för barn

Hur du än väljer att fira jul så är chansen stor att du förmodligen har en adventskalender varje år, eller har haft en tidigare. Utbudet adventskalendrar nuförtiden är otroligt brett och det finns ett alternativ för nästan vem som helst. Varje år finns det ännu ett bredare sortiment av adventskalendrar att välja på.

Det finns allt från skönhetsadventskalendrar till de som innehåller ost, alkohol, leksaker, smink, endast fantasin kan sätta stopp. Du kan sonika välja en kalender efter dig eller dina barns intressen att räkna ned till julafton med med en adventskalender för barn. Det finns många spännande alternativ på kalendrar mot Svt julkalender eller dom som finns på mataffären. 

://pixabay.com/photos/advent-calendar-bags-advent-season-1236036/

Men varför har vi en adventskalender och vad är historien bakom traditionen?

En adventskalender används för att räkna ner till juldagen. Men här i Sverige firar vi den 24:e och vi har 24 luckor. Kikar man på historien så är det 24 dagarna före jul den 25 december kallas advent och det är så kalendern har fått sitt namn.

Tanken att markera dagarna från advent till jul antogs först av tyska lutheraner på 1800-talet som ett sätt att räkna ner dagarna till jul, en av deras viktigaste religiösa högtider. Ursprungligen skulle detta göra genom att bränna ett ljus eller markera dagarna på en vägg med krita. Detta ledde till skapandet av den första adventskalendern 1851 som var tillverkad av trä. Först år 1902 kom den första trycka adventskalendern. Men kalendern som vi känner den med 24 dörrar sägs ha kommit från en man vid namn Gerhard Lang, som fick idén från en barndoms jultradition, när hans mamma hade gett honom 24 kakor fastsydda på locket till en låda, vilket gjorde att han fick äta en om dagen inför juldagen.

Han producerade sedan sin egen version av detta 1908, och ersatte kakorna med bilder och det gav upphov till den adventskalender vi känner till idag. 

Låt dina barn eller dig själv njuta av en magisk berättelse varje dag fram till jul.

Botanisera hos adventskalenderguiden.se alla topplistor på julkalendrar. 

Lägg till din kommentar