Drömmer du om barn? Går du och din flickvän i tankar om att bilda familj? Eller är du kanske singel och vill bilda familj på egen hand? Då har du kommit rätt. I detta inlägg ska vi prata om Insemination i Danmark. Vi svarar på de vanligaste frågorna och i vilken ände du ska svara.
Gett upp på den långa kötiden i Sverige? Allt fler barnlängtande lesbiska par / singelkvinnor väljer att söka sig till Danmark för insemination. Här är allt ni behöver veta! Hur bär man sig egentligen åt för att starta igång processen? Vi har tagit reda på allt du måste göra innan du är redo för att genomföra en insemination.
Bli föräldrar genom insemination
Att välja rätt fertilitetsklinik
Det första ni behöver göra är att välja en fertilitetsklinik, förslagsvis i Köpenham.En snabb sökning på nätet gör att ni får upp aktuella priser, väntetid och kontaktuppgifter. Vilka kliniker fick du bäst känsla för? När du och din partner valt klinik kontaktar du dem via mail. Skriv en kort presentation om er och varför ni söker er till Danmark. Det går superbra att skriva på svenska! Ni kommer snart att få ett svar. I köpenhamn går allt snabbt och det är just därför många söker sig just dit.
Möte med den danska kliniken inför insemination
Nästa steg är att boka in ett inledande samtal som ofta sker med videosamtal. Under detta möte får du och din partner träffa en handläggare, oftast en barnmorska. Barnmorskan kommer att prata om alla steg och hur allt går till i detalj. Den kommer också ställa några rutinfrågor som till exempel era sysselsättningar, boendeform och lite om er relation. Det är inga tuffa frågor som ni bör förbereda er på. Samtalet kommer kännas lätt och trevligt – de vill hjälpa er.
Checklista att göra i Sverige
När samtalet är genomfört kommer ni att få en lista på saker att utföra hemma i Sverige innan ni är redo. Blodprov ska tas och med detta prov kommer de att kolla vaccin och blodvärde. Denna process kan gå snabbt beroende på hur snabba ni är och hur snabbt ni får tid att utföra testerna.
Alla prover som ska tas måste vara färska och får oftast inte vara äldre än ett par månader.
Prover inför en insemination:
– Cellprov
– Blodprov (Här kommer du testas för HIV, vaccinationer med mera)
– Klamydiatest
– Genomspolning av äggledarna (HSSG)
– Covid-19 test (detta är aktuell just nu)
Att välja sperma från spermabank
När alla tester är utförda och resultatet inskickat till den danska kliniken är det dags att ta nästa steg. Vid detta skede ska ni välja sperma och det finns två alternativ här. Antingen väljer ni sperma från en spermabank eller från klinikens egen bank.
Öppen eller stängd donator
Du och din partner måste bestämma er om ni önskar ha en öppen eller en stängd donator. Ta en stund och fundera på ert svar innan ni bestämmer er.
Stängd donator
Att välja en stängd donator innebär att barnet i framtiden inte kan ta kontakt med donatorn. Donatorn har valt att vara helt anonym och vill inte ha någon eventuell kontakt i framtiden.
Öppen donator
Väljer man däremot en öppen donator kan barnet vid 18 års ålder få reda på vem donatorn är och sitt genetiska ursprung.
Beställa sperma från European Sperm Bank
Via European Sperm Banks hemsida får ni bland annat välja ursprung, hudfärg, ögonfärg, hårfärg, längd, intressen och filtrera på arbete.Antingen kan du och din partner beställa sperma från european sperm bank. Väljer ni detta alternativ får ni chansen att välja mer fritt och bestämma hur donatorn ser ut i minsta detalj. Här får ni också chansen att höra donatorns röst, se bebisbilder och se en handskriven lapp som donatorn skrivit. När ni valt donator och beställt sperman skickar ni den till den valda kliniken. Oftast sker en beställning tre veckor innan en planerad insemination. Kolla upp detta med den valda kliniken.
Väljer ni sperma från klinikens egna bank blir oftast valen mer begränsade. Man kan lämna önskemål som hudfärg, ögonfärg och så vidare men kliniken kan inte garantera att era önskemål uppfylls under dagen då du ska insemineras.
Håll koll på din ägglossning och när du är fertil
När alla steg är genomförda och ni fått okej från kliniken är det bara att hålla koll på sin cykel. Skriv in mensens första dag i kalendern och räkna dagarna. Det kan vara bra att ladda ner en app som hjälper dig att hålla koll på cykeln.
Mensens första dag är dag 1 och från och med dag 12 ska du testa dig för ägglossning. Köp hem ägglossningstest så att du har hemma. Du bör göra ett test på morgonen och ett test på kvällen. Så snart testet visar att du har ägglossning ska du kontakta kliniken omedelbart.
Om morgontestet visar ägglossning bör du och din partner åka till Köpenhamn samma dag. Visar kvällstestet ägglossning bör ni ge er av på morgonen därpå.
Kom ihåg! Det är mycket vanligt att man inte blir befruktad på första försöket. Klinikerna rekommenderar oftast att men testar 5-6 gånger innan man adderar hormoner eller diskuterar annat tillvägagångssätt.
Hoppas Moderna Familjer har kunnat hjälpa dig / er att kicka igång processen.
Undrar ni något mer? Släng iväg en kommentar så ska vi försöka svara på den så snart som möjligt.