Så blir du lättast gravid – Här får du tipsen vi tror på

Så blir du lättast gravid – Här får du tipsen vi tror på

Går du barntankar men har svårt att bli gravid? Med vissa knep kan det bli lättare för dig att bli gravid. Vi listar knepen du kanske inte visste om. Dessa tips vet vi har fungerat för många 🙂

Att bli gravid är för många en stor önskan. Vissa par kämpar länge med att bli gravida, medan andra blir gravid på första försöket. I denna artikel ger vi vi dig tips på hur du kan öka dina chanser för att bli gravid. 

När har jag ägglossning? 

Ägglossningen sker ungefär i mitten av menscykeln, man brukar säga 11 till 16 dagar efter första mensdagen beroende på hur lång menscykel man har. Ägget är sedan befruktningsbart i ungefär ett dygn. Det är något som många kvinnor upplever som stressande men då får man inte glömma att spermierna kan leva i flera dagar inuti livmodern i väntan på ägget.

Så blir du lättast gravid

Vissa kvinnor kan som sagt bli gravida snabbt, men för andra kan det ta lite längre tid. För att öka chansen att bli gravid bör du hålla koll på där din mens börjar och när den slutar. För att lättare hålla koll på cykeln är en menskalender ett bra tips. Det finns ett flertal appar som underlättar för dig. 

Med hjälp av en ägglossningskalender eller menskalender får du svar på vilka dagar du har störst chans att bli gravid vid samlag. Det enda du behöver göra är att fylla i första dagen i din senaste menstruation och din ungefärliga menscykel. Ett annat tips kan vara ägglossningstest. 

Ägglossningstest
För att veta exakt när man är som mest fertil kan man köpa ägglossningstest på apoteket. 

Spermierna blir sämre av mycket sex
Att spermierna i sin tur skulle bli sämre av att ha sex ofta är myt. Det finns ingenting som tyder på att spermierna skulle bli bättre av avhållsamhet. En australiensisk studie visade snarare att det var tvärtom. Mer aktivitet i sängkammaren ökade chanserna att bli gravid. Detta säger Anneli Asker, barnmorska på Barnmorskehuset.


Allt som behövs är egentligen är en spermie och ett ägg
Anneli Asker, barnmorska på Barnmorskehuset, menar att lika provocerande lätt det kan vara för vissa att få ett plus lika svårt är det för andra.

– Allt som behövs är egentligen är en spermie och ett ägg, men att pricka in just det kan ta tid och anledningen till att det inte går kan vara flera. Men det viktigaste är att man inte stressar upp sig i onödan, säger hon.

Anneli Asker menar att många kvinnor idag har stenkoll på sin menscykel och ägglossning. Vilket är bra, så länge det inte går till överdrift.

– Jag stöter på kvinnor inom mödravården och på Familjeliv som nästan på timmen kan peka ut när ägget släpper från äggstocken, även fast de inte har några uttalade fertilitetsproblem. Det skapar ofta en onödig stress som i sig kan påverka fertiliteten negativt. Försök istället att njuta av tiden mot ett plus och ha sex ofta dagarna kring ägglossningen, säger hon.

Vi önskar dig / er all lycka till.

Läs även:

När det verkar omöjligt att få barn för man och kvinna

Lägg till din kommentar