När det verkar omöjligt att få barn för man och kvinna

När det verkar omöjligt att få barn för man och kvinna

Gör man en sökning på Google kan man snabbt se att de flesta artiklar som handlar om att man har försökt att få barn i flera år att det är kvinnan som ska undersökas. Det måste ha gått ett helt år av försökande och som kvinna får man inte ha för högt BMI för att få hjälp. Många gånger ligger barnlösheten på kvinnan och mannen glöms ofta bort, vilket borde vara en självklarhet att även se över mannens kvalitét på Spermier. I Sverige beror 20 procent av fallen med ofrivillig barnlöshet på spermierna.  

Vård för ofrivillig barnlöshet

Vården i Sverige kan vara ganska så långsam och man behöver nästan söka vård innan man behöver hjälp för långa väntetider. Allt fler vänder sig till privata kliniker för att få hjälp. 

Läs djupare information här: https://www.1177.se/barn–gravid/barnloshet/ofrivillig-barnloshet/

Hur vet man om man är fertil?

Nedan kommer några handfasta tips för dig som är orolig att du kanske är infertil.

Utreda kvinnlig infertilitet:

Som kvinna kan du undersöka dig hos barnmorska och se hur många äggblåsor du har. Det finns även tester med blodprov med, men en fysisk undersökning är bättre i kombination.

Utreda manlig infertilitet:

Utföra ett spermietest på en fertilitetsklinik eller i hemmet med ett självtest. En fysisk undersökning är bättre. Läs även om livsstilsfaktorer som påverkar manligt infertilitet.

Klinefelters syndrom dom ger manlig infertilitet:

Är en kromosomrubbning som förekommer hos män. I varje cell i vår kropp finns 23 par kromosomer, kvinnor har två x-kromosomer och män har en x-kromosom och en y-kromosom. Vid den vanligaste varianten av Klinefelters syndrom har mannen har en extra X-kromosom, XXY. Just varianten XXY uppträder ungefär hos en av 500–800 födda pojkar/män, Men det är svårt att ställa en diagnos.

https://www.aftonbladet.se/family/a/kEvKAk/infertilitet-blev-pappa-trots-klinefelters-syndrom

Läs artikeln här

Denna artikel kommer att utvecklas med tiden, men gå inte och oroa dig i onödan. Det är bra att även som ung veta hur ens hälsostatus är, så att man inte väntar för länge så att det blir försent. Det finns ett ålderstak på hur gammal man får vara för att få hjälp med ofrivilligt barnlöshet. Vi har även skrivit en blogg om Så blir du lättare gravid.

Läs även Sambandet mellan högt BMI och svårt att bli gravid.

Lägg till din kommentar