Serier om barnlöshet och IVF

Serier om barnlöshet och IVF

Idag jämfört mot förr pratar vi mer om hur svårt det kan vara att bli gravid. Idag är det vanligt att många frågar nyfiket “när ska ni får barn” utan att tänka sig för. Bakom ridån så kanske det pågår en IVF behandling eller flertal missfall.

Kort om IVF

IVF-behandling används idag vid oförklarlig infertilitet. I kort innebär det att ägget befruktas utanför kvinnans kropp. Om du är ofrivilligt barnlös så kan du ha rätt att genomföra en provrörsbefruktning som många gånger finansieras av ditt landsting.

IVF är behandling som kan vara ganska så påfrestande för kvinnan och det är både kostsamt om man väljer att göra det på privat klinik. Vi på Moderna familjer kommer djupdyka i IVF lite längre fram.

2021 Alla utan vi – Serie på Discovery +

Här möter vi Alba August och Björn Gustafsson spelar spelar kärleksparet Hilma och Ola. Ett ungt Stockholmspar vars desperata barnlängtan knuffar dem allt närmare gränsen mot nervsammanbrott. Allt går inte på räls och som för “alla andra” som kan få barn. Här får vi följa med bland fertilitetskliniker, hormonbehandlingar, spermadonatorer, gruppterapi och diverse middagar och möten med familjemedlemmar som ständigt frågar “när ska ni skaffa barn”. Ett extra känsligt ämne för den som verkligen vill ha barn. 

Recension:

Serien känns ganska så äkta och är rolig och lätsam. Men inte helt trovärdigt att ett så ungt par att dom väljer att inte gå via landstinget i första hand då dom är så unga. Det känns som om det saknas viss bakgrundsfakta och dom verkar inte ha koll på att man inte kan börja på en privatklink och förvänta sig landstinget går in och betalar i efterhand där.

Serien berättar heller inte vad det kostar med IVF mer än att det är hutlöst dyrt. Det kostar nästan paret en hand och en arm och det speglar inte riktigt prisbilden för ett första försök IVF skulle jag säga. Jag hade gärna sett lite mer utbildande information om IVF då det är så vanligt nuförtiden att många väljer göra denna typ av behandling – Jennie

Lägg till din kommentar