Vikten av att ha ett städat hem när du har familj

Vikten av att ha ett städat hem när du har familj

I samarbete med EC Life

Att ha barn tvingar dig att sänka dina standarder för städningen i ditt hem och på nolltid ändras prioriteringarna från när man fått barn och det är helt normalt. Trötthet och tidsbrist är bara några av de faktorer som gör att föräldrar lägger färre timmar i veckan på att städa.

I första åtanke kanske det inte känns så viktigt att hålla hemmet fint, då det finns så mycket viktigare saker än att städa, som att tvätta kläder och ge barnen mat på bordet för att göra listan kort. Men att hålla hemmet rent och städat är viktigare än vad du kan tro.

Våra barn tar efter sina föräldrar

Kanske har du någon gång reflekterat varför du gör vissa beslut i livet per automatik, det kan vara beteenden som du fått med dig som barnsben som dina föräldrar lärde dig? Det är nämligen större sannolikhet att dina barn tycker om att ha det städat och fint om dom fått med sig det från sin uppväxt. Det finns även andra faktorer som påverkar oss över hur våra hem ser ut. Det är därför det är viktigt att tidigt skapa rutiner hur ni håller hemmet fint, både om du har familj, lever ensam, särbo osv. Vi alla mår bra av ett rent hem!

​Studier att sambandet mellan städningen i ditt hem och din familjs välbefinnande är nära besläktade. Här är några aspekter av ditt dagliga liv som påverkas av ditt hems tillstånd och därför påverkar din familj.

Ett rent hem ger välbefinnande

Det är viktigt att upprätthålla ett rent hem för en känsla av välbefinnande som återkommer i hela familjen. Om du känner dig överväldigad kan du alltid be din make eller dina äldre barn att ta några minuter för att göra i ordning de gemensamma utrymmena. Gör det till en lycklig stund genom att spela musik, prata tillsammans eller organisera vänskapliga tävlingar! Städning kanske inte verkar vara dina barns favoritaktivitet, men när de ser de positiva effekterna på hela familjen kommer de långsamt att ändra sina attityder.

Fysisk hälsa

Din familjs hälsa påverkas djupt av kvaliteten på luften som cirkulerar i ditt hem. Så det är en bra idé att prioritera eliminering av mögel i ditt hem. När årstiderna ändras, kontrollera högriskområden för mögel. Det är ofta mörka och fuktiga platser. Till exempel duschen, badet, duschdraperiets sömmar, under handfaten och i ventilationsluckor. När barns andningshälsa försvagas av deras omgivning, är de också mer benägna att utveckla allergier. Ett hem måste vara en fristad där familjemedlemmar kan vila tryggt. Men om damm och kvalster ansamlas kan ditt hem bli mer skadligt för din hälsa.

Familjens mental hälsa

Dina barns självförtroende och ansvarskänsla påverkas också av städningen i ditt hem. Dina barn kommer att vara stolta över att bo i ett organiserat hem och de kommer att utveckla hälsosamma vanor i sitt eget rum.

Det är viktigt för barnets utveckling att ge dem fler uppgifter och ansvar varje år. Yngre barn kan hjälpa till i hemmet genom att städa sina rum, lägga undan leksaker efter spel eller laga mat med dig. Denna gradvisa process gör det möjligt för dem att lära sig hur man startar och avslutar en uppgift. De kommer också att vara medvetna om allas roll i familjen. Det gör dina barn medvetna över hur mycket tid du faktiskt lägger ner på att städa. De behöver så många möjligheter som möjligt för att sätta hushållsarbetet i perspektiv.

Involvera barnet i vardagsstädningen

Hur är det med dina barn? Är de med och städar? Ibland kan man ha svårt med tålamodet och tycker att allt går smidigare ifall man själv städar hemma. Men vi vill ändå uppmuntra till att låta barnen vara med i städprocessen. Barnets allra viktigaste relation är den till sina föräldrar och ibland kan det vara svårt att hinna umgås. Gör vardagsstädningen till något roligt och städa ihop en timme då och då, då blir både hemmet mer städat och barnet får känna att den gör något bra. 

Ett tips för få med barnen att städa

Vara konsekvent – Skapa gärna ett städschema och följ schemat. Förklara varför det ska göras och hur man gör så barnen förstår. Var uppmuntrande Även den minsta förbättring ska uppmärksammas. Var generös , visa att du uppskattar deras insats och belöna er efteråt.

Organisering är A och O

För att hålla hemmet lättare städat behövs bra förvaring och organisering. Var ska ska ha sin plats. Många barn har mycket leksaker men för lite förvaring på sina rum. Ha som vana att storstäda hemmet vid vår och vinter och rensa ut saker inte behövs som försmå kläder, leksaker, dina kläder och saker. Ett tips är att köpa hem bra förvaringskärl och märka dom med vad det ska innehålla.

Funderar du på att lämna städningen till proffsen?

Då kan vi rekommendera ett städabonnemang med EC Life som kommer hem till dig på regelbundet basis och städar.

Städabonnemanget är för dig som vill ha proffshjälp med hemstädning och andra hushållsnära tjänster regelbundet.

Din EC Life-hemstädare kommer hem till dig varje vecka, varannan vecka eller månadsvis. Vi utgår från en checklista och anpassar den efter dina behov. Du kan variera dina önskemål från gång till gång, och från säsong till säsong. Dom kan komma varje vecka, varannan eller en gång i månaden. Det kan frigöra viktig tid som du kan använda till att umgås med dina barn, bli mer utvilad eller mer egentid. Du får även rut-avdrag för hushållsnära tjänster vilket är en bra förmån som du kan använda vid hemstädning.

Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. 

Slutligen:

Skapa en rutin för din familj som fungerar kring städning och så kommer ditt hem på sikt kännas ännu mer rogivande att komma hem till. Det är i hemmet vi kopplar av och samlar kraft till näst dag.

 

 

 

 

 

 

 

​​

 

 

Lägg till din kommentar